Malinový koláč ke kávě, či malinový koláč v kávě? Obojí je možné. Kolumbie ELIAS BAYTER je kávička sladká a komplexní. V šálku této výběrovky na vás čeká chuť malinového koláče, jahodového kompotu a kořeněný ocásek kardamonu. Zkrátka ovocná bomba se sametovým tělem a jemnou kyselinkou.
Tuto výjimečnou výběrovku vypěstovali Elias a Shady Bayterovi na své farmě El Vergel. Zrnka jsou z raritní odrůdy Java, která je v Kolumbii vzácná. Java patří k nejexotičtějším odrůdám a vytváří zcela unikátní chuťové profily. Bratři Bayeterovi zdědili řemeslo po rodičích, kteří začínali jako pěstitelé avokáda. Když se bratři rozhodli věnovat výběrové kávě odstartovali tzv. odrůdový projekt. Zvláštní mikroklima v jejich oblasti jim umožňuje experimentovat a pěstovat raritní odrůdy. Finca El Vergel se totiž nachází na svazích zasněžené sopky Nevado del Ruiz.
Káva byla zpracována pomocí prodloužené chlazené anaerobní fermentace. Zní to jako šílená věda, ale princip je vlastně jednoduchý. Ke klasické anaerobní fermentaci se zde přidává chladivý prvek. Inovativním způsobem se používá voda k ochlazení zrnek během tohoto procesu. Chuťovému profilu to dodá na komplexnosti a čistotě. Jsou tak méně funky než klasicky anaerobně zpracované kávičky.
- Nadmořská výška: 1500 m n.n.