Výběrová káva Kolumbie ESTANDAR - vzorek z české pražírny The Naughty Dog je charakteristická tóny lesního ovoce, červeného vína, karamelu a mléčné čokolády.
Farma Anserma byla založena v roce 1967 v regionu Caldas. K dnešku zahrnuje přes 2000 drobných pěstitelů, kteří kávu pěstují pod baldachýnem bujné vegetace. Ti spolupracují se sdružením UNION, které jim pomáhá zlepšovat kvalitu a kávu používá také jako prostředek pro zlepšení sociálních a ekonomických standardů. Zisky jsou znovu investovány do sociálních programů majících dopad na širší komunitu farmářů ať už na rovnost mužů a žen a nebo jejich vzdělávání. Každý pěstitel, který přispívá do této skupiny, obhospodařuje svůj malý pozemek podle doporučených osvědčených postupů skupiny. Hustota výsadby stromů se liší podle krajiny, ale obvykle se pohybuje mezi 5 000 a 7 500 rostlinami na hektar. Nejčastěji pěstovanými odrůdami jsou Colombia, Caturra a Castillo, stejně jako ve většině Kolumbie, i když někteří pěstitelé mohou mít další malé pozemky s tradičnějšími nebo experimentálními odrůdami. Vzhledem k malé průměrné velikosti pozemku pěstuje většina členů pěstitelské skupiny také vedlejší plodiny, a to zdvojením výsadby stínových stromů - například plantain nebo ovoce.
Vzhledem k tomu, že výrobci stále více zohledňují vliv fermentace na kvalitu a profil své kávy, zavádějí do svého repertoáru různé zajímavé techniky, aby zpestřili svou nabídku. Jednou ze stále oblíbenějších metod je fermentace kávy v kontrolovaném anaerobním prostředí, což znamená, že káva je po část fermentačního procesu uchovávána v nádobě bez přítomnosti kyslíku. Tato naturálně zpracovaná šarže prochází 48hodinovou fermentací v nádrži a poté se suší v sile při teplotě 28 stupňů. Sušení se přeruší po 16 hodinách a teplota se zvýší na 37 stupňů, dokud vlhkost zrn nedosáhne 20 %. Poté se káva ponechá 24 hodin v uzavřených sudech a následně se suší v parabolické sušičce na 10 %.
- Nadmořská výška: 1800 m n. m.