Výrazná a hravá, taková je Kolumbie Finca Belén Chiroso od amsterdamské pražírny Friedhats Coffee, která vás v šálku potěší sladkostí melounových bonbonů, šťavnatostí ananasu a jemnými tóny rozinek. Tahle anaerobně zpracovaná káva z oblasti Quindío je jako tropická smršť v hrnku, plná slunce, ovocné šťavnatosti a zábavy. Je postavená na odrůdě Chiroso, která v posledních letech zažívá velký boom, a není se čemu divit. Její chuťový profil je výrazný a veselý a tedy ideální pro ty, kdo si rádi dopřejí něco neotřelého.
Finca Belén je farma Manuela Lopeze, která se nachází v srdci kolumbijské oblasti Quindío v nadmořské výšce 1500 m n. m. Manuel se tu věnuje pěstování méně obvyklých odrůd a ke kávě přistupuje s precizností i nadšením. Odrůda Chiroso, se kterou pracuje, má velmi zajímavý příběh, dlouho byla považována za mutaci caturry, ale nejnovější genetické testy naznačují, že jde o etiopskou původní odrůdu, která se v Kolumbii zakořenila a našla tu své nové domovské stanoviště. Dlouhé třešně, výrazná vůně a skvělé cuppingové skóre z ní dělají odrůdu, o které v budoucnu ještě hodně uslyšíme.
Zpracování kávy na Finca Belén začíná pečlivým sběrem plně zralých třešní, které se následně ponoří do vody. Méně husté plody, které vyplavou, se odstraní. Poté se voda vypustí a třešně procházejí 144 hodinovou anaerobní fermentací. Během tohoto procesu se třešně rozkládají a vytvářejí sladkou šťávu, která fermentuje za kontrolované teploty společně s kávou. Po ukončení fermentace se káva suší 20 dní na afrických postelích, kde se každou hodinu obrací, aby se zajistila rovnoměrnost sušení. Výsledkem je káva plná ovocných tónů, sladkosti a komplexní svěžesti, která baví každým douškem.
- Nadmořská výška: 1500 m n. m.