Výběrová káva Kolumbie FINCA JUAN MARTIN - ARARA z německé pražírny The Barn. Tento zářivý šálek ohromí tóny hořké čokolády a zralého ovoce.
Finca Juan Martin je experimentální farma provozovaná našimi partnery, společností Banexport. Tento projekt se zaměřuje na pěstování různých odrůd s cílem vyvinout postupy pro dosažení optimální kvality kávy. Kromě toho slouží Juan Martin jako příklad pro pěstitele kávy, kteří vyvážejí svou kávu prostřednictvím společnosti Banexport. Juan Martin se nachází v nejvýše položené oblasti Sotara, pouhých 30 minut od hlavního města Cauca, Popayanu, a věnuje se rozvoji ekologicky uvědomělých postupů a také poskytování pracovních míst členům komunity s možností vzdělávání.
Obecně se zde káva pěstuje, sklízí a zpracovává při dodržování nejvyšších standardů kvality, organizace a kontroly v závislosti na okolních podmínkách a specifických potřebách každé odrůdy, které jsou určeny různými faktory, včetně úrovně Brix, obsahu vlhkosti a požadovaných charakteristik šálku.
Odrůda Arara, která vznikla křížením odrůd Yellow Catuai a Obata, je stále oblíbenější díky svým chuťovým vlastnostem a odolnosti vůči chorobám. Vzhledem k obavám z budoucí klimatické nestability je odrůda Arara obzvláště atraktivní díky své schopnosti snášet sucho. Díky těmto kladným vlastnostem se s ní v budoucnu budeme nejspíš setkávat stále častěji.
Karbonická macerace je oblíbenou metodou při sklizni a zpracování vinných hroznů. Tato metoda zpracování však přináší mnoho příležitostí i pro zpracování kávy. Karbonická macerace spočívá v kvašení kávy v prostředí bohatém na oxid uhličitý. Po sklizni se kávové třešně umístí do obvykle vzduchotěsných sudů z nerezové oceli. Jakmile jsou umístěny uvnitř, je do nádoby napumpován CO2, který pak umožňuje, aby se v kávových třešních rozkládaly různé úrovně pektinů. Tímto zpracováním obvykle vznikají jasné a vínovité kávy se zářivými plody s definovanou čistotou.
- Nadmořská výška: 2050 m.n.m.
- Zpracování: karbonická macerace