Kolumbijské kávy se těší čím dál větší oblibě. Není divu, jedná se o velmii kompexní kávy jejichž tóny spolu hrají v dokonalých symfoniích. Výjimkou není ani tato káva pod taktovkou The Naughty Dog. Jedná se o sladkou kávu s příjemnou aciditou, která si vás získá hned na první dobrou krásným aroma růží. V šálku vás potom budou čekat tóny sladké cukrové vaty, kakaových nibsů a oranžového vína. Tuhle speciálku si nesmíte nechat ujít!
Julia Elvira Orozco Caicedo pěstuje odrůdy Castillo a Colombia na 13 hektarech v oblasti Cauca. Cauca se nachází ve středozápadní Kolumbii a táhne se od pohoří Západní Kordillery až k Tichému oceánu. Díky oceánským větrům a nadmořské výšce je Cauca jednou z nejchladnějších oblastí země. Z geografického hlediska se v oblasti nachází mnoho řek, centrální sopečné pohoří a náhorní plošina Popayan, kde se nachází Finca Praga.
Julie je vášnivou farmářkou, která si zakládá zejména na kvalitě svého produktu. Při sklizni například používá refraktometr, pomocí kterého zjišťuje obsah sacharózy v třešních. Díky tomu jsou třešně sklizeny v optimální čas. Následně jsou třízeny metodou balseo — třešně jsou přemístěny do nádrže s vodou, ty které vyplavou na povrch mají nějakou vadu a jsou z lotu odstraněny. Teprve po těchto procesech a měřeních Julie přistoupí k zpracování.
Pro zpracování naturální (suchou) metodou se vybírají pouze ty nejzralejší třešně. Po třízení a očištění jsou zrnka rozložena na vyvýšená lůže, kde jsou sušena alespoň 14 dní. Tato metoda zpracování je v Kolumbii poměrně náročná zejména z důvodu vysoké vzdušné vlhkosti a deštivého podnebí. Zrnka je potřeba pravidelně obracet, aby nedošlo k nežádoucí fermentaci či napadením mikroorganismy. Pokud jsou ale dodržena všechna pravidla, výsledný profil v šálku opravdu stojí za to.
- Farmářka: Julia Elvira Orozco Caicedo
- Nadmořská výška: 1 740 m n. m.