Kolumbie FINCA TAMANA CATURRON od mistra Tima Wendelboea je chuťově netradiční káva odrůdy Caturron. Je tak trochu divoká, ovocná i květinová. Při pití můžete cítit štiplavé chutě chilli papriček habanero, bylinné tóny a tropickou papáju.
Caturron je místní odrůda objevená v Huile. Podle testů DNA se nejspíše jedná o křížence Hibrido de Timor (Arabica x Robusta) a Bourbon nebo Caturra. To znamená, že je geneticky velmi podobná odrůdě Colombia, ale odrůda Caturron je zároveň odlišná a velmi uniformní s výrazně podlouhlými zrnky. Farmáři Elias a Bellanid tuto odrůdu vysadili před několika lety, aby zjistili, zda může nabídnout lepší kvalitu šálků. Chutnala výrazně bylinně, ale zároveň velmi ovocně jako tropické ovoce. Po ochutnání několika různých sběrů a lotů ale rychle pochopili, že se jedná o konzistentní chuťový profil kávy.
Káva je zpracována promytou metodou. Je ručně sbírána najatými sběrači pod dohledem Eliase. Třešně se před zpracováním ručně třídí, aby se zajistilo, že se společně zpracovávají pouze ty zralé. Kávové třešně se přes noc uloží do zásobníku na třešně na volném prostranství, než ráno káva projde loupačkou. Po oloupání se pergamenová káva se slizem fermentuje 24 hodin v čistých nerezových tancích. Fermentace se zastaví, jakmile se sliz snadno očistí a než je chuť kávy ovlivněna negativními fermentačními příchutěmi. Káva se poté promyje v čisté vodě pomocí ekologického mokrého mlýnu, který je mechanickým odstraňovačem slizu.
Ekologický mokrý mlýn, nacházející se na této farmě, pomáhá snižovat plýtvání vodou z průměrných 50-100 litrů vody na kilogram kávy při tradičních metodách mytí na pouhých 0,5-1 litr na kilogram. Po mytí se káva namáčí 24 hodin v čisté vodě v betonových nádržích obložených dlaždicemi. Během procesu mytí a namáčení se odstraní všechny floatery (zrna s nízkou hustotou). Po fázi namáčení se čistá pergamenová káva suší v parabolických sušárnách a sušících lůžkách krytých stínicími sítěmi, aby se zabránilo přehřátí zrn. Káva se během dne shrabuje, aby se zajistilo rovnoměrné sušení. Sušení obvykle trvá 20 až 30 dní a po dosažení vlhkosti pod 11 % se káva zabalí a uskladní ve vzduchotěsných pytlích Grain Pro.
- Sklizeň: červen - srpen 2023
- Farmář: Elias Roa & Bellanid Sanchez