Tato geisha z Kolumbie z farmy FINCA TAMANA od pražírny Tim Wendelboe vás okouzlí svou jemnou a elegantní chutí, která v sobě skrývá tóny šťavnatých peckovin a květinových akcentů se závěrem lahodného červeného bobulovitého ovoce.
Geisha je další "novou" odrůdou, která byla v posledních letech vysazena na Finca Tamana. Eliasovi a Bellanidovi se podařilo získat kvalitní semena odrůdy Geisha od jednoho ze svých sousedů a před několika lety ji na Finca Tamana vysadili na několika hektarech. Bohužel se zdálo, že semena, která dostali, byla směsí různých odrůd, protože ne všechny stromy vypadaly jako Geisha, když vyrostly, což se projevilo průměrným chuťovým profilem v šálku. Z tohoto důvodu začali Elias a Bellanid vybírat semena ze stromů, které vypadaly jako Geisha a které měly kávové třešně se známou sladkou papájovou chutí, kterou třešně Geisha obvykle mají. Vysadili tato semena a po roce, kdy byly sazenice připraveny k výsadbě, se rozhodli nahradit několik hektarů Caturry těmito novými stromy Geisha. Dnes už jsou stromy vzrostlé a rostou částečně ve stínu. Chuť kávy je intenzivnější a mnohem lepší než první sklizeň z jejich prvních výsadeb Geishy. Přesto se nejedná o příliš intenzivní kávu Geisha a stále má daleko k nejaromatičtějším kávám Geisha, které si můžete koupit v Panamě nebo jiných oblastech Kolumbie. Přesto je však potřeba ocenit sladkost a jemné květinové a peckovinové chutě, které tato káva nabízí.
Káva je zpracována promytou metodou. Je ručně sbírána najatými sběrači pod dohledem Eliase. Třešně se před zpracováním ručně třídí, aby se zajistilo, že se společně zpracovávají pouze ty zralé. Kávové třešně se přes noc uloží do zásobníku na třešně na volném prostranství, než ráno káva projde loupačkou. Po oloupání se pergamenová káva se slizem fermentuje 24 hodin v čistých nerezových tancích. Fermentace se zastaví, jakmile se sliz snadno očistí a než je chuť kávy ovlivněna negativními fermentačními příchutěmi. Káva se poté promyje v čisté vodě pomocí ekomlýnku, který je mechanickým odstraňovačem slizu. Ekomlýnek snižuje plýtvání vodou z průměrných 50-100 litrů vody na kilogram kávy při tradičních metodách mytí na pouhých 0,5-1 litr na kilogram. Po mytí se káva namáčí 24 hodin v čisté vodě v betonových nádržích obložených dlaždicemi. Během procesu mytí a namáčení se odstraní všechny floatery (zrna s nízkou hustotou). Po fázi namáčení se čistá pergamenová káva suší v parabolických sušárnách a sušících lůžkách krytých stínicími sítěmi, aby se zabránilo přehřátí zrn. Káva se během dne shrabuje, aby se zajistilo rovnoměrné sušení. Sušení obvykle trvá 20 až 30 dní a po dosažení vlhkosti pod 11 % se káva zabalí a uskladní ve vzduchotěsných pytlích Grain Pro.
- Farmáři: Elias Roa & Bellanid Sanchez
- Sběr: červenec 2023