Kolumbie odrůdy SL28 z farmy Finca Tamana od pražírny Tim Wendelboe má jemný vinný nádech s ovocnou chutí červeného bobulovitého ovoce a nadchne tak všechny milovníky šťavnatých a jemných káviček.
Tato zrna odrůdy SL28 Tim s Eliasem zasadili v roce 2013 a stromy byly vysazeny na pole na začátku roku 2014. Od té doby se postupně daří nakupovat stále více této kávy. Káva SL28 z Finca Tamana má poměrně jemný chuťový profil, ale stále má některé klasické chutě SL28, jako jsou červené bobule. Má nižší kyselost a zajímavý květinový a čokoládový nádech. Tato káva je odlišná od světlejších a intenzivnějších káv SL28 pěstovaných v Keni. Ačkoli se nejedná o nejvýraznější kávu z této farmy, přesto nabízí jedinečný chuťový profil, který se liší od tradičních odrůd Caturra, Castillo a rozmanitých odrůd Colombia, které jsou nejběžnějšími kávami pěstovanými v Kolumbii a na Finca Tamana.
Káva je zpracována promytou metodou. Je ručně sbírána najatými sběrači pod dohledem Eliase. Třešně se před zpracováním ručně třídí, aby se zajistilo, že se společně zpracovávají pouze ty zralé. Kávové třešně se přes noc uloží do zásobníku na třešně na volném prostranství, než ráno káva projde loupačkou. Po oloupání se pergamenová káva se slizem fermentuje 24 hodin v čistých nerezových tancích. Fermentace se zastaví, jakmile se sliz snadno očistí a než je chuť kávy ovlivněna negativními fermentačními příchutěmi. Káva se poté promyje v čisté vodě pomocí ekomlýnku, který je mechanickým odstraňovačem slizu.
Ekomlýnek snižuje plýtvání vodou z průměrných 50-100 litrů vody na kilogram kávy při tradičních metodách mytí na pouhých 0,5-1 litr na kilogram. Po mytí se káva namáčí 24 hodin v čisté vodě v betonových nádržích obložených dlaždicemi. Během procesu mytí a namáčení se odstraní všechny floatery (zrna s nízkou hustotou). Po fázi namáčení se čistá pergamenová káva suší v parabolických sušárnách a sušících lůžkách krytých stínicími sítěmi, aby se zabránilo přehřátí zrn. Káva se během dne shrabuje, aby se zajistilo rovnoměrné sušení. Sušení obvykle trvá 20 až 30 dní a po dosažení vlhkosti pod 11 % se káva zabalí a uskladní ve vzduchotěsných pytlích Grain Pro.
- Sběr: květen - červen 2023