Kolumbie GABRIEL CASTAÑO BUENDIA

od Onyx Coffee Lab

5.0(1 hodnocení)
Momentálně vyprodáno

Typ balení:

 
Pražírna
Onyx Coffee Lab
Země původu
Kolumbie výběrová káva Kolumbie
Region
Huila
Odrůda
Pink Bourbon
Použití
Omni (vhodná na filtr i espresso)
Způsob zpracování
Experimentální
Chuťový profil
Maliny, Třešňové pralinky, Limetka
Stupeň pražení
Střední
Metoda přípravy
Aeropress, Chemex, Chytráček, French Press, Hario V60, Moka konvička, Vacuum Pot, Espresso

Výběrová káva Kolumbie GABRIEL CASTAÑO BUENDIA z pražírny Onyx Coffee Lab je charakteristická tóny třešňových pralinek, limetky a malin. 

Tuto kávu k nám dováží společnost Azahar Coffee. Přestože jsme si v kolumbijské Bogotě pochutnávali na kávě z kaváren Azahar, doposud jsme se neodvážili koupit kávu z exportní části této společnosti. Díky Ryanu Knappovi, který je součástí obchodního týmu Azahar, se nám podařilo zajistit několik šarží z rozsáhlé sítě po celé Kolumbii. Tato odrůda Pink Bourbon z regionu Huila mezi jejich nabídkou vynikala výrazným ovocným profilem a jemnými květinami. O producentovi jménem Gabriel Castaño Buendía se něco více můžete dočíst níže.

V roce 1990 Kolumbie otevřela své dveře mezinárodní ekonomice. Domácí výrobci po celé zemi utrpěli tvrdou ránu, protože široká škála výrobků musela začít na trhu konkurovat levnému zahraničnímu dovozu. Dokonce i pěstitelé kávy zažívali těžké období. Nestabilita nového komoditního indexu kávy, obchodovaného denně na burze cenných papírů v New Yorku od roku 1989 až do dnešního dne, vedla malé a střední producenty směrem k bankrotu. Don Gabriel Castaño Buendía tuto situaci prožil a stejně jako mnoho dalších kolumbijských zemědělců se začal věnovat produkci koky, aby přežil. I když koka mohla slibovat vysoké výnosy, finanční ale i osobní rizika spojená s touto produkcí byla často o to vyšší. Jakmile to bylo možné, Gabriel opustil pole s kokou a plně se věnoval kávě. Gabriel a jeho žena Carmen mají šest dětí – čtyři dcery a dva syny – z nichž všichni šli ve stopách svých rodičů a stali se vlastními producenty kávy. Přestože Gabriel stárne a kvůli svému zdraví už nemůže pít kávu, říká, že by s nikým neměnil život. 

Rodinná dvouhektarová farma La Granada, která se nachází v oblasti Huila, v jižní části obce Acevedo, je místem, kde Gabriel Sr. začal všechno na novo. Tam zasadil v té době nepříliš známou odrůdu Pink Bourbon a postupem času z ní vytvořil skutečně vynikající šálek kávy. Nechal zasít 8 000 stromů a ve své obci se stal známým tím, že svým kolegům pěstitelům představil růžový bourbon. Dnes je Gabriel Castaño hovorově známý jako kmotr růžového bourbonuJsme nesmírně vděční, že ho můžeme považovat za jednoho z našich nejvyhledávanějších průkopnických partnerských producentů, a cítíme velké štěstí, že můžeme pokračovat ve spolupráci s celou jeho rodinou.

Tento mikrolot je samozřejmě z odrůdy Pink Bourbon a třešně byly pečlivě vybrány jen ty nejzralejší. Kávové třešně pak byly zváženy a poté se přesunuly do pytlů, kde probíhala 90 hodinová fermentace. Kávové třešně byly následně opláchnuty a po dobu 3 dnů se mechanicky sušily.

Pink Bourbon (růžový bourbon) je nedávno objevenou kávovou odrůdou, která byla nalezena v Acevedo, oblasti Huila. Pink Bourbon neboli Borbón Rosado je nabízen jako hybrid červeného a žlutého bourbonu. Při cuppingu může být tato odrůda někdy zaměněna za etiopskou kávu s květinovými tóny a jemnou čajovou povahou. Vzhledem k tomu, že se jedná o poměrně nový objev, byl proveden malý výzkum, aby se potvrdil její příběh o původu. To ale to nezabránilo tomu, aby odrůda explodovala v popularitě jak u pražíren, tak i u producentů. Má ale i své nedokonalosti a to díky jeho specifickým požadavkům na pěstování a sběr. Stejně jako žlutý bourbon, i růžový bourbon je obtížné identifikovat ve vrcholné zralosti. Červený bourbon je mnohem jednodušší, protože třešně přecházejí z jasně červené na tmavě fialovou během týdne. Růžový bourbon může být mnohem jemnější než jeho červený protějšek, takže je obtížné odlišit zralé třešně od těch nezralých. Při pečlivém sběru a zpracování lze však povahu růžového bourbonu převést do nesmírně jemného a jedinečného šálku kávy.

  • Nadmořská výška: 1700 m n. m.
  • Farmář: Don Gabriel Castaño Buendía
  • Partner: Azahar Coffee

Příprava podle Onyx Coffee Lab:
Na filtr









Hodnocení (1x)

Hodnocení celkem
5.0 / 5
Doporučuje
100%
1 z 1 uživatelů
Kávové zrnko ověřený zákazník 19. Září, 2022
Doporučuje produkt
283g

Diskuze

Zatím žádné otázky

Zeptejte se nás, co Vás na produktu zajímá, a my Vám rádi okamžitě odpovíme.



Limitovaná edice
Kávový adventní kalendář 2024
The Naughty Dog x Kofio
Více info

Co o Kofiu říkají kávomilové

Hezká a někdy i méně hezká slůvka

99% kávomilů doporučuje Kofio
5792 recenzí
Neměli mou požadovaný ruční mlýnek skladem, ale postavili se k tomu skvěle a vyřešili to tak, že jsem na tom ještě lépe, než bych ...
Barbora
Líšnice
Naprosto bleskové doručení do druhého dne. Už několikátý nákup, vždy spokojenost.
Kristýna
Statenice
Celkově velká spokojenost, jsem velkým fanouškem českých pražíren a domácí přípravy kávy, zde mám na jednom místě velký výběr káv ...
Anna
Praha
Ochota, laskavost a vstřícnost. Než by nechali kávu "zestárnout na polici", raději včas sníží cenu. Vynikající komunikace s e-shop...
Pavel
Kopřivnice
Mile mě překvapilo jak byl balíček krásně zabalen a blesková rychlost doručení. Kvalita byla, samozřejmě, perfektní!
Alena
Plzeň
Neuvěřitelně rychlé vyřízení. Než jsem se nadála, dárek byl doma. Velice milý, ale přesto profesionální přístup. Děkuji...
Marcela
Praha
Velmi rychle vyřízeno a dodáno i s menším dárkem, takže jsem byla mile překvapena, a teď čekám, co na to řekne ten, pro koho je to...
Simona
Únanov
Doprava do jednoho dne. Reklamace do jednoho dne. Milá obsluha. Příznivé ceny. Vstřícnost. Rychlost odezvy na podpoře.
Lukas
Pardubice