Výběrová káva Kolumbie GABRIEL CASTAÑO BUENDIA z pražírny Onyx Coffee Lab je charakteristická tóny třešňových pralinek, limetky a malin.
Tuto kávu k nám dováží společnost Azahar Coffee. Přestože jsme si v kolumbijské Bogotě pochutnávali na kávě z kaváren Azahar, doposud jsme se neodvážili koupit kávu z exportní části této společnosti. Díky Ryanu Knappovi, který je součástí obchodního týmu Azahar, se nám podařilo zajistit několik šarží z rozsáhlé sítě po celé Kolumbii. Tato odrůda Pink Bourbon z regionu Huila mezi jejich nabídkou vynikala výrazným ovocným profilem a jemnými květinami. O producentovi jménem Gabriel Castaño Buendía se něco více můžete dočíst níže.
V roce 1990 Kolumbie otevřela své dveře mezinárodní ekonomice. Domácí výrobci po celé zemi utrpěli tvrdou ránu, protože široká škála výrobků musela začít na trhu konkurovat levnému zahraničnímu dovozu. Dokonce i pěstitelé kávy zažívali těžké období. Nestabilita nového komoditního indexu kávy, obchodovaného denně na burze cenných papírů v New Yorku od roku 1989 až do dnešního dne, vedla malé a střední producenty směrem k bankrotu. Don Gabriel Castaño Buendía tuto situaci prožil a stejně jako mnoho dalších kolumbijských zemědělců se začal věnovat produkci koky, aby přežil. I když koka mohla slibovat vysoké výnosy, finanční ale i osobní rizika spojená s touto produkcí byla často o to vyšší. Jakmile to bylo možné, Gabriel opustil pole s kokou a plně se věnoval kávě. Gabriel a jeho žena Carmen mají šest dětí – čtyři dcery a dva syny – z nichž všichni šli ve stopách svých rodičů a stali se vlastními producenty kávy. Přestože Gabriel stárne a kvůli svému zdraví už nemůže pít kávu, říká, že by s nikým neměnil život.
Rodinná dvouhektarová farma La Granada, která se nachází v oblasti Huila, v jižní části obce Acevedo, je místem, kde Gabriel Sr. začal všechno na novo. Tam zasadil v té době nepříliš známou odrůdu Pink Bourbon a postupem času z ní vytvořil skutečně vynikající šálek kávy. Nechal zasít 8 000 stromů a ve své obci se stal známým tím, že svým kolegům pěstitelům představil růžový bourbon. Dnes je Gabriel Castaño hovorově známý jako kmotr růžového bourbonu. Jsme nesmírně vděční, že ho můžeme považovat za jednoho z našich nejvyhledávanějších průkopnických partnerských producentů, a cítíme velké štěstí, že můžeme pokračovat ve spolupráci s celou jeho rodinou.
Tento mikrolot je samozřejmě z odrůdy Pink Bourbon a třešně byly pečlivě vybrány jen ty nejzralejší. Kávové třešně pak byly zváženy a poté se přesunuly do pytlů, kde probíhala 90 hodinová fermentace. Kávové třešně byly následně opláchnuty a po dobu 3 dnů se mechanicky sušily.
Pink Bourbon (růžový bourbon) je nedávno objevenou kávovou odrůdou, která byla nalezena v Acevedo, oblasti Huila. Pink Bourbon neboli Borbón Rosado je nabízen jako hybrid červeného a žlutého bourbonu. Při cuppingu může být tato odrůda někdy zaměněna za etiopskou kávu s květinovými tóny a jemnou čajovou povahou. Vzhledem k tomu, že se jedná o poměrně nový objev, byl proveden malý výzkum, aby se potvrdil její příběh o původu. To ale to nezabránilo tomu, aby odrůda explodovala v popularitě jak u pražíren, tak i u producentů. Má ale i své nedokonalosti a to díky jeho specifickým požadavkům na pěstování a sběr. Stejně jako žlutý bourbon, i růžový bourbon je obtížné identifikovat ve vrcholné zralosti. Červený bourbon je mnohem jednodušší, protože třešně přecházejí z jasně červené na tmavě fialovou během týdne. Růžový bourbon může být mnohem jemnější než jeho červený protějšek, takže je obtížné odlišit zralé třešně od těch nezralých. Při pečlivém sběru a zpracování lze však povahu růžového bourbonu převést do nesmírně jemného a jedinečného šálku kávy.
- Nadmořská výška: 1700 m n. m.
- Farmář: Don Gabriel Castaño Buendía
- Partner: Azahar Coffee
Příprava podle Onyx Coffee Lab:
Na filtr