Tato letní limitka Kolumbie GABRIEL CASTANO z české pražírny BeBerry je charakteristická tóny piña colady, červených bobulí, je florální a komplexní.
Naše letní limitka! Jedna z našich nejoblíbenějších odrůd - Pink Bourbon od farmáře, který se pyšní přezdívkou „pan Růžový Bourbon“?! To není vše, jako bonus káva je zpracovaná speciální metodou, díky které v ní vznikly netypické chutě po ananasu, rumu a červeném ovoci. No nezní to jak kávová piña colada? Doufám, že si tohle unikátní kafe užijete alespoň tak jako my!
FARMA
La Granada je rodinná farma o velikosti 2ha, která leží v kávou proslulém regionu Huila. Na farmě se pěstuje odrůda Pink Bourbon, která v době, kdy s ní začínali, nebyla vůbec rozšířená. Farmář Gabriel, který farmu dnes vede již za pomoci jeho dětí, říká, že by práci na farmě za nic na světe nevyměnil. Na farmě vysadili do dnešního dne kolem 8000 kávovníků.
FARMÁŘ
Pan Gabriel Castaño založil farmu, aby mohl zlepšit životní podmínky své rodiny. Začátky byly těžké a farmě se nedařilo dle představ. Pak však Gabriel narazil na odrůdu Pink Bourbon, která ho zlákala svými růžovými třešněmi. Odrůdu vysadil a zjistil, že má kromě chuťových kvalit dobrou odolnost vůči nemocem. Rozhodl se tak celou farmu osázet pouze Pink Bourbonem. Po pár letech prodal tuhle odrůdu i okolním farmářům, za což si vysloužil onu přezdívku p. Růžový bourbon. Odrůda se na farmách tak rozšířila, že ji dokonce někteří farmáři nazývali „Castaño“. Gabriel má se svojí ženou Carmen čtyři dcery a dva syny. Pět z nich se rozhodlo následovat rodiče a věnovat se práci na jejich farmě.
ODRŮDA
Odrůda Pink Bourbon je hybridem mezi červeným a žlutým bourbonem. Je velmi vzácná, pochází z Kolumbie a nabízí kvalitní šálek, dobrou produkci a lehkou adaptaci v daném prostředí. Společně s červeným bourbonem má vyšší obsah glukózy, co má za následek hedvábnější tělo.
ZPRACOVÁNÍ
Kávové třešně byly sesbírány a selektovány ručně. I v pražírně vidíme, že jsou zrna po upražení krásně konzistentní. Po sběru následovala 96hodinová fermentace zrn v dužině. Po ní byly třešně uložené do tanků na dalších 96 hodin. Následně byla zrna promyta a odvezena na sušení, které trvalo kolem 20 - 30 dnů.
PRAŽENÍ
Káva je pražená na přípravu kávy na filtr. Díky charakteru zrna se však dá použít klidně i na espresso přípravu. Používáme pražičku Loring Falcon, která používá technologii horkovzdušného ohřevu. Kávy jsou tak krásně ovocné, čisté a bez náznaku hořkosti nebo spálení o horký buben.
- Nadmořská výška: 1.700 m n.m.
- Ovocitost: 3/5
- Sladkost: 4,5/5
- Hořkost: 2/5