Pozor, pozor! Pražírna Rum Baba si pro vás připravila další pecku z vyhlášené kolumbijské farmy Inmaculada. Tentokrát se jedná o naturálně zpracovanou odrůdu pink bourbon, která se v šálku vyznačuje šťavnatostí a sladkostí cukrového melounu, svěžestí bezového květu společně s lehkou dochutí bazalky. Vyzkoušejte i vy tuto pecku!
Kávová farma Inmaculada se nachází v obci Pichindé, která je součástí okresu Cali ve státě Valle del Cauca v Kolumbii, v nadmořské výšce 1 700 až 2 000 metrů a je obklopena národním parkem Farallones v pohoří And. Rodina Holguin Ramos, která má více než devadesátiletou tradici v zemědělsko-průmyslovém odvětví, se v roce 2010 rozhodla založit „Inmaculada Coffee Farms“ jako způsob, jak udržitelným způsobem vrátit lásku a štěstí, které se jim dostalo od komunity Pichindé. Po téměř deseti letech tvrdé práce se území, které bylo původně pouze pastvinou a křovím, ukázalo díky své nadmořské výšce, klimatu a přírodní kráse jako ideální prostředí pro pěstování exotických odrůd kávy. Plantáž je obklopena různými porosty, jako jsou akácie, citronovníky a keře luštěniny zvaný tefrosie, což vytváří dokonalý stín pro produkci nejchutnějších exotických kávových zrn. Nikdy by si nepředstavovali, že vybraná zrna, která se zde pěstují, budou tak výjimečná, že z nich vznikne jedna z nejlepších kávových vůní a chutí na světě. Nyní můžeme díky jejich úsilí ochutnat komplexní Pink Bourbon, ovocnou a lehkou Geshu, intenzivní Sudan Rume nebo lehkou Laurinu, které patří k nejlepším kávovým odrůdám na světě.
Naturální metoda je často používána v oblastech s nedostatkem vody, zejména v Africe a v suchých oblastech Latinské Ameriky, například v Brazílii. Při suchém zpracování jsou třešně rozprostřeny na betonových plochách nebo postelích a suší se na slunci nebo pomocí sušiček. Káva se pravidelně otáčí, aby se zabránilo plísním a nežádoucí fermentaci. Po dokončení sušení se mechanicky odstraní slupka v tzv. dry millu. Suché zpracování přidává kávě charakteristické chuťové prvky, které nezávisí na odrůdě ani terroiru. Správně provedené sušení přináší do šálku ovocné tóny a krémové tělo.
- Nadmořská výška: 1700 m n. m.