Kolumbijské kafe roku! Původní etiopská odrůda, vypěstovaná v Kolumbii a zpracovaná promytou metodou nadchne každého kávomila. Těšit se můžete na svěží tóny melounu, citronové kůry a jemné rebarborové kyselinky. Komplexnost šálku dodává medová sladkost.
Tato zrnka pochází z produkce několika malých farmářů, které zastřešuje společnost Las Perlitas. Sem svážejí svou úrodu farmáři z regionů Huila, Antioquia a Nariño. Farmy se pohybují v nadmořských výškách od 1 600 m do 2 100 m. V Las Perlitas spojují jednotlivé loty podle chuťových profilů. Díky tomuto přístupu se jednotliví farmáři mohou soustředit na pěstování vysoce kvalitní kávy, aniž by se museli obávat o export svého produktu.
Se společností Las Perlitas spolupracují také farmáři z horské vesničky Santa Maria, která leží v srdci slavného pěstitelského regionu Huila. Vesnice byla posledních 60 let sužována partyzánským konfliktem s Guerillas FARC a místní obyvatelé byli prakticky odříznuti od zbytku země. Karta se začala obracet v roce 2012, kdy došlo k prvním mírovým jednáním a svět se konečně dostal k místní skvělé kávě.
Odrůda Chiroso se dostala do širšího povědomí v roce 2014, kdy s ní Carmen Montoya vyhrála Cup of Excellence v Kolumbii. Její sláva však byla zastíněna odrůdou Pink Bourbon, která je hojně pěstována v regionu Huila. Odrůda Chiroso je taková kolumbijská gejša — a to jak morfologicky (tvarem rostliny či třešní), tak kvalitou a chuťovým profilem. Není tedy divu, že se stává čím dál více populární. A proč etiopská odrůda? Analýza DNA ukázala, že je tato odrůda geneticky blízká původním etipským odrůdám.
- Nadmořská výška: 1 900 m n. m.