Pražiči z Rocket Beanu vykopali poklad, když je napadlo spojit kávy od tří legendárních kolumbijských farmářů z regionu Huila a spojit je v jednu chuťovou bombu na filtr! Najdete v ní komplexní profil sametově sladké čokolády, marmelády a rozinek vyvážený trochou osvěžujícího yuzu. V dochuti se můžete těšit na lehký nádech kořeněného rumu. Raději ji rychle vypijte, než vám ta nálož chuti roztrhá balíček!
Region Huila leží mezi východním a centrálním pohořím Kolumbie a je ideálním prostředím pro pěstování kávy díky nadmořské výšce 1200–1900 metrů a teplotám 13–22 °C. Sopečné minerály z vulkánu Nevado del Huila obohacují půdu, zatímco Magdalena, nejdůležitější kolumbijská řeka, poskytuje klíčové zavlažování. Huila je také domovem bohaté biodiverzity, což vytváří pestré podmínky pro pěstování kvalitní kávy.
Každý z farmářů přispěl do této směsi svou částí příběhu a unikátním přístupem k pěstování a zpracování kávy:
- Oscar Hernandez ze slavné farmy Los Nogales je pokračovatelem rodinné tradice, kterou začal jeho dědeček v roce 1953. Oscar, který převzal farmu po tragickém úmrtí svého otce, se svým týmem dosáhl skvělých výsledků a získal mnohá ocenění díky špičkovému experimentálnímu zpracování kávy.
- Teodolfo Lopez pochází z regionu Cauca, ale kvůli nebezpečí ze strany guerill se přestěhoval do klidnější oblasti Huila, kde začal pěstovat kávu. Díky partnerství s poctivými zpracovateli mohl přejít na kvalitativní a ekologicky šetrné postupy, což přineslo výrazný posun jeho produkce.
- Jairo Hoyos zdědil svou farmu od strýce a dbá na čistotu svého hospodářství, které vede bez pesticidů. I přes relativně nízkou nadmořskou výšku se díky inovativním metodám fermentace podařilo nastavit skvělou kvalitu jeho kávy a získat chuťové nuance, které zdůrazňují jeho ekologické zaměření.
- Nadmořská výška: 1.450 - 1.850 m n. m.
- Sklizeň: únor - březen 2024