Výběrová káva Kolumbie JAIRO ARCILA - set 2 káv z české pražírny Pikola je charakteristická tóny citronové trávy, broskví, karamelu a pomeranče, tutti frutti, granátového jablka.
Představujeme vám limitovanou edici dvou jedinečných káv z kolumbijské horské oblasti Quindio nedaleko města Armenia. Za těmito kávami stojí progresivní farmář Jairo Arcila, který se svou rodinou pěstuje nejen klasické odrůdy, ale dává prostor i exotickým kávám a hlavně velmi netradičním způsobům jejich zpracování. Jairo Arcila je třetí generací z farmářské rodiny v kolumbijském městečku Quindio. Jairova první práce, ve které byl přes 40 let, byla ve společnosti Racafe. To je jedna z největších kolumbijských firem exportujících kávu. Pracoval zde jako manažer mlýna až do důchodu, kam odešel v roce 2019. Svou první farmu Finca La Esmeralda pořídíl Jairo již v roce 1987 a celou ji osázel odrůdou caturra. Měl štěstí, že mu farma vydělávala peníze, přestože na denní bázi pracoval pro exportérskou společnost. Díky tomu si Jairo postupně našetřil dostatek peněz a pořídil dalších 5 farem v okolí. Tyto farmy se jmenují Villarazo, Mazatlan, Santa Monica, Maracay a Buenos Aires. Do roku 2005 vydělávala jeho kávová produkce skvělé peníze, ale po poklesu v následujících letech začal Jairo pěstovat jiné plodiny jako avokádo, banány nebo pomeranče. Se vzestupem výběrové kávy dal Jairo kávě druhou šanci a udělal opravdu dobře! V roce 2014 si Jairo od svého bratra pronajal farmu Finca Castellon, kterou osadil pouze keři odrůdy Gesha. Byl tak jeden z prvních farmářů v regionu, kteří vsadili na tuto exkluzivní odrůdu. Po úspěchu první sklizně kávy Gesha se Jairo rozhodl zasadit více exotické odrůdy jako Pink Bourbon, Tabi a v poslední řadě také Java. To vše na své farmě Finca Villarazo. Na ostatních farmách vysadil místní původní odrůdy, které vytvářejí přirozený stín, lepší kvalitu půdy a přirozenou ochranu pro exotické kávy Gesha, Tabi nebo Java v nadmořské výšce pod 1.500 m.n.m. Jairo Arcila spolupracuje se svými syny a plně naslouchá jejich požadavkům v oblasti sběru, výběru a procesu zpracování třešní. V jeho firmě pracuje přes 50 zaměstnanců. Je naprosto oddaný kávě a svým přístupem vytváří nejzajímavější kávy v regionu. Jairo se nebojí riskovat a zkouší nové alternativní postupy při zpracování kávy.
1. TABI
- Způsob zpracování: Lemongrass honey
- Nadmořská výška: 1.400 m.n.m.
- Chuťový profil: Citronová tráva, karamel, broskve
- Popis: Po sběru zralých třešní se během stejného dne káva převezla do zpracovací stanice La Pradera. Zde se tato káva nechala 2 dny anaerobně fermentovat za přidání kyseliny vinné a citrónové trávy. Následně se káva rozprostřela na vyvýšené postele, kde pod teplotou 35 stupňů Celsia získala potřebný obsah vody.
2. PINK BOURBON
- Způsob zpracování: Tangerine natural
- Nadmořská výška: 1.450 m.n.m.
- Chuťový profil: Pomeranč, tutti frutti, granátové jablko
- Popis: Třešně této kávy byly ručně sbírány na farmě Villarazo. Mikrolot byl posbírán v nejideálnější čas zrání za velmi striktních podmínek. Poté se káva nechala fermentovat bez přístupu vzduchu po dobu 48 hodin. Do fermentačního procesu byla přidána kůra z pomerančů odrůdy Tangerín, se kterými se následně káva nechala sušit na parabolických postelích do získání ideálního obsahu vlhkosti.