Výběrová káva Kolumbie JESÚS BARAHONA z pražírny Onyx Coffee Lab je charakteristická tóny manga, bílých květin a cukru.
Tuto odrůdu Gesha pěstuje Jesús Barahona a fermentuje ji anaerobním způsobem. Jesús je čtvrtou generací pěstitelů kávy v Quindiu, kteří produkují nejvýznamnější odrůdy této doby. Očekávejte elegantní tóny bílých květů a manga, podpořené jemným cukrem.
Jesús Barahona ze čtvrté generace pěstitelů kávy na zdejší farmě, zaznamenal během svého čtyřicetiletého působení v produkci kávy mnoho změn. Nachází v oblasti Vereda Andes Alto a jeho čtyřhektarová farma produkovala především klasické kolumbijské odrůdy po celou dobu své životnosti. Avšak nedávno byly vysazeny odrůdy Gesha a Pink Bourbon. A jak je tomu u mnoha producentů, výsadba exotických odrůd a zavedení alternativních metod zpracování jim poskytla způsob, jak prodat své nejlepší položky za více peněz. Jesús Barahona toho využil tak, že zasadil Geshu a anaerobně ji fermentoval. S jeho zaměřením na agronomii a zpracování se kvalita jeho kávy drasticky zlepšila, což mu umožnilo přístup na trh a prodával své kávy za vyšší ceny než dříve.
Existuje jen málo větších skoků v technice zpracování kávy než nejnovější trend anaerobního zpracování. Jedná se často o techniku naturálního zpracování kávy, kdy se celé třešně fermentují v prostředí s omezeným obsahem kyslíku. Slovo anaerobní je souhrnný termín, který se častěji používá pro označení prostředí s omezeným obsahem kyslíku. Kávové třešně jsou před přesunem na sušící lůžko nebo terasu podrobeny předfermentaci. Prodloužená fermentace často dodává kávě vinný nebo ovocný nádech. Po celém světě jsme se setkali s tím, že se to praktikuje mnoha způsoby, od přidání třešní do čistého grainpro a zavázání vršku na noc až po nerezové nádrže se vzduchovým uzávěrem na vršku, aby se pomalu vypouštěl oxid uhličitý způsobený pracujícími mikroby. Existuje mnoho lidí, kteří se snaží tento proces pochopit a lépe kontrolovat, aby si ujasnili, co se při kvašení s omezeným obsahem kyslíku skutečně děje.
- Nadmořská výška: 1600 m n. m.
Příprava podle Onyx Coffee Lab:
Na filtr