Výběrová káva Rwanda KINAZI z pražírny Jizba Luhačovice je charakteristická tóny manga, višní a melasy.
FARMA
Finca La Maria se nachází v obci Villamaria v kolumbijské oblasti Caldas. Tato část země je proslulá pěstitelstvím kávy hlavně díky úrodné půdě, vysokým horám a příznivému mikroklimatu. La Maria je farmou Andrese Latorreho, který se skrze svou společnost Lattore & Dutch, zabýval především výkupem a prodejem zelené kávy. Farma je dá se říci “laboratoří” zkoumající inovace, které se dále implementují v rámci iniciativy ‘Pura Cepa’.
INICIATIVA ‘Pura Cepa’
“Pura Cepa” ze španělštiny překládáme jako “crème de la crème” - to nejlepší z nejlepších. Španělskou variantu tohoto sousloví využili také partneři Lattore & Dutch pro svou iniciativu spuštěnou na území Kolumbie v roce 2016, která měla zajistit lepší podmínky pro farmáře a vědečtější přístup k pěstování kávy. Za projektem stojí odborníci z řad bioinženýrů, mikrobiologů, vinařů, Q graderů a strojních inženýrů. Ti jsou umístěni na všech promývacích stanicích spadajících pod “Pura Cepa”, aby zajistili co nejexaktnější průběh zpracování kávy. Lattore & Dutch, která za projektem stojí, zrno po sklizni odkupuje od drobných pěstitelů a stará se o jeho následné zpracování. Tímto způsobem finančně ulehčují farmářům, kteří ušetřené prostředky dále investují do svých farem nebo rodin. Benefitem členství v projektu je také konstantní příjem nezávislý na sklizni a lepší pozice na trhu. Právě nedostatečný obrat peněz farmáře často nutí kávu prodat co nejrychleji. Kvůli tomu i perspektivní kousky končí na trhu s komoditní kávou, kde se k penězům farmáři dostávají okamžitě. Díky iniciativě tudíž sklízí výhody také koncový zákazník, který si tak má možnost vybrat z pestrobarevnější nabídky citlivě pražených výběrových káv.
- Farma: Finca La Maria
- Farmář: Andres Latorre
- Partner: Latorre & Dutch
- Způsob zpracování: anaerobní promyté
- Nadmořská výška: 1750-1950 m.n.m.