Ochutnejte vítěznou kávičku z helsinského Coffee Festivalu, kde tyto zrnka vyhrála kategorii Decaf roku! Finská pražírna Good Life to s bezkofeinovými kávičkami zkrátka umí a rozhodně stojí za to nejen pro ty co kofein nemůžou, ale i pro všechny milovníky večerního popíjení kávy "jen tak na chuť". Good Life napražili tento decaf na filtr, kde v něm ucítíte jemnou kyselost peckového ovoce doplněnou slaďoučkým krémovým tělem vanilky a hnědého cukru.
Tuto kávičku dovezla z Kolumbie do Finska kolumbijská exportní společnost Caravela Coffee, která s Good Life dlouhodobě spolupracuje. Vypěstována byla v jižní části legendárního údolí Huila v horách kolem měst Timaná, Suaza, Acevedo, Palestina a Pitalito. Tento lot je výsledkem tvrdé práce a odbornosti kolem 20 farmářů. Farmáři pěstují odrůdy Caturra, Castillo a Colombia. Kávové třešně jsou zde sbírány ručně, tříděny a sušeny po dobu 24 hodin, než jsou omyty a usušeny na každé farmě producenta. Káva je pak dopravena do Caravely v Pitalitu k vyhodnocení a smíchání s dávkami od dalších pěstitelů před dekofeinací.
Proces dekofeinace v podniku Descafecol v Manizales, Caldas, používá sugarcane proces. Pro odstranění kofeinu je potřeba rozpouštědlo zvané ethylacetát (EA), které se vyrábí z místně pěstované cukrové třtiny. EA, což je základně alkohol, se tvoří v procesu fermentace cukrové třtiny. Káva je pak vysušena, aby se otevřela její buněčná struktura, a roztok ethylacetátu z ní může extrahovat kofein, aniž by poškodil zrna. Proces trvá 8 hodin a roztok je často měněn, aby se odstranilo 99,7% kofeinu. Hotová káva je znovu vysušena, aby se odstranily jakékoli zbytky ethylacetátu.
Díky tomu, že je káva dekofeinována přímo na místě pěstování, je její uhlíková stopa menší než v běžných případech, kdy je káva zasílána do stanic v Kanadě, Mexiku nebo Německu, kde probíhá proces dekofeinace. Až si ji budete užívat, tak nezapomeňte říci svým známým, že skvělé decafy opravdu existují!