Oblíbená pražírna Doubleshot nám napražila lahodnou kávu z Kolumbie, kterou si může připravit opravdu kdokoliv a ještě k tomu kdykoliv. Jedná se totiž o bezkofeinová zrnka z farmy La Serrania, která byla pečlivě zpracována promytou metodou. Vychutnat si tak můžete čistou a elegantní Kolumbii chutnající po sladké vanilce, kakau a lahodnému toastíku s medem. A to prostě chcete!
Tato kávová zrnka pochází celkem od 15 jedinečných producentů z proslulého kolumbijského regionu Huila. Jedná se o bezkofeinová zrnka, která byla zbavena kofeinu pomocí sekundárního produktu při produkci cukrové třtiny - ethyl-acelátu. V tomto případě proces proběhl v závodě DESCAFENOL. Zrnka se pak po smočení ve speciálním roztoku umyjí a osuší. Veškerý zbytek roztoku je následně odpařen, a výsledkem je téměř dokonalý decaf. Zjednodušíme-li si celý proces.
Odrůda Caturra je příkladem přirozené genetické bodové mutace v genové sekvenci. Původně se jednalo o Bourbon, ale od něj Caturru snadno odlišíme značně menším vzrůstem. Je také velmi výhodná na pěstování, a vzhledem ke svému menšímu vzrůstu nezabírá mnoho místa, má vysokou výnosnost a k tomu i doopravdy skvěle chutná. Kávy této odrůdy jsou často jasné svou příjemnou aciditou a sladkostí po třtinovém cukru a nějakém tom peckovém ovoci. V kombinaci s komplexním tělem se jedná o opravdový skvost v šálku, který zmate smysly nejednomu kávomilovi.
- Sklizeň: 2023
- Farma: La Serrania