Recept
Ahoj!
Všechny kávy adventního kalendáře vařím stejným způsobem. Pomohlo by mi to lépe se orientovat v původu a odrůdách kávy, a tak se z tohoto dobrodružství dozvědět více.
Můj recept je založen na technice Jamese Hoffmanna V60, ale trochu jsem ho upravil a upravil podle svých čísel. Také používám sládek Tricolate, který pomáhá dosáhnout lepší konzistence než V60.
Můj recept:
20-21g kávových zrn (cokoli je v sáčku adventního kalendáře)
330 g vody
Mlýnek na kávu 1ZpressoK-Plus na 42 kliknutí - o něco jemnější než vaše obvyklé mletí V60.
Nejprve nalijte 100 g vody, krouživým pohybem po směru hodinových ručiček počkejte, až proteče téměř všechna voda, je to asi 45 sekund.
Poté nalijte 110 g vody, protřepejte proti směru hodinových ručiček a počkejte dalších 45 sekund.
Zatřetí nalijte 120 g vody, krouživým pohybem po směru hodinových ručiček počkejte, až proteče všechna voda.
Před ochutnávkou nezapomeňte kávu promíchat lžičkou!
Snažím se každou kávu slepě ohodnotit, popsat noty a odhadn...Víceout její původ, typ zpracování a nadmořskou výšku.Odrůdu a farmu bych rád tipoval také, ale zatím je to rozhodně nad moji úroveň. Odkazy na kávy neotevírám, dokud je neochutnám a nepopíšu.
Můj systém hodnocení zahrnuje:
SI - velikost fazolí
SH - tvar fazolí
CO - barva bobů, první číslo znamená tmavost, 'c' znamená 'barevné', 'w' znamená 'praná' vlákna
AB - aroma fazolí
AG - aroma mletých fazolí
AR - AROMA piva
AC - ACIDITY
SW - SLADKOST
BO - BODY
TA - CHUŤ
AT - DOTAŽENÍ/DOKONČIT
AS - ASTRINGENCY
První číslo znamená intenzitu charakteristiky, druhé číslo vyjadřuje, jak moc se mi to líbilo.
Po otevření odkazu přidávám také (-) a (+) k atributům, pokud se shodují nebo neshodují s oficiálním popisem.
OK, takže výsledek pro kávu 22 je:
SI 2 až 3+
SH zaoblené poloviny
CO 2 c, některá vlákna jsou docela lehká
AB 2 5
AG 3+ 5
AR 3 5
AC 3+ 4
SW 3 4
BO 2 4
TA 3 4
AT 4 4+
AS 2+4
Způsob = med(+/-)
Noty = uzený(+), kaštan(+/-), mrkvový dort(+/-)
Původ = Salvador (+/-)
Vyška = 1600(-)
Columbii jsem v této partii vůbec nečekal. Tolik rozmanitosti různých kolumbijských káv! Gejšu mám také obvykle ráda, ale tahle má opravdu chuť tekutého kouře, takže není zdaleka moje oblíbená. Bylo to velmi podobné jako včera káva, takže jsem znovu vsadil na El Salvador a doufal, že tentokrát to bude fungovat, ale prohrál jsem.