Výběrová káva Kolumbie LUIS JOSÉ VALDÉS z české pražírny Kmen Coffee Roasters je charakteristická tóny maracuji a rumových pralinek.
V šálku se s každým douškem objeví maracuja, čokoláda, banány a spousta alkoholu. Zrnka odrůd Caturra a Bourbon z farmy rodiny Valdés na pomezí anaerobní fermentace a naturálního zpracování vás vcuku letu dokážou přenést na karibskou pláž.
Finca La Cristalina se nachází v oblasti Bajo Espanol v Chinchina, Caldas v nadmořské výšce 1 500 m n. m. Tato farma je už po tři generace součástí rodiny Valdés, už Luizovi prarodiče se o farmu starali. Luiz v roce 1999 farmu od svého otce a strýce koupil a převzal kontrolu nad celou Finca La Cristalina o rozloze 21 ha. Nyní na farmě roste přibližně 142 000 stromků odrůd caturra, castillo, kolumbie a růžový bourbon.
Luiz nedávno začal experimentovat se zpracováním a právě tuto kávu zpracoval experimentálně - třešně promyl, tím odstranil nezralé nebo defektní třešně, a uzavřel celé třeště do sudů, kde 12 -15 hodin fermentovaly. Poté třešně rozprostřel na vyvýšené postele a 30 - 35 dní za pravidelného otáčení sušil.
- Nadmořská výška: 1 500 m n. m.
Upozornění z pražírny:
“Obdrželi jsme negativní recenze na naši Kolumbii Luis José Valdés, že káva je upražená velmi tmavě a nehodí se na filtr. Je možné, že jste si toho všimli i vy, a proto bychom vám rádi doporučili, jak na ni:
Káva od Luise je zpracována naturálně, chuť se na zpracování podepsala těžkou alkoholovou sladkostí i tím, že je velmi citlivá na přípravu. Někdy stačí zvýšit teplotu vody o jeden stupeň, mít ji poněkud tvrdší nebo zalévat ji v nerovnoměrných dávkách a způsobí to vyšší hořkost. Sami kávu připravujeme na filtru v našem espresso baru a zároveň víme, že pokud bychom ji pražili světleji, byla by nedopražená a nepomohla by jí ani dokonalá příprava. Tmavost zrna v tomto případě může zkreslovat, na jaký způsob přípravy je vhodná, ale nemusíte se bát, je pražená na filtr :).” pražírna Kmen