Bratislavská pražírna Triple Five si pro vás tentokrát přichystala kávičku s tóny exotického lulo, to je samo o sobě nakyslé a velmi osvěžující ovoce pocházející z Kolumbie, které vzhledem připomíná žluté rajče či physalis. Mimo něj můžete v šálku nalézt také tóny limetky, melasy i čokoládových nibsů.
Tuto kávu vypěstoval Jairo Arcila na jeho farmě Santa Monica. Jairo je již třetí generací pěstitelů z oblasti Quindío v Kolumbii. Svou první farmu, Finca La Esmeralda, zakoupil již v roce 1987. Dnes již vlastní celkem 5 farem, včetně Santa Monica, kde mimo jiné pěstuje právě i odrůdu Castillo, tvořící ze 100 % tento mikrolot. Tato odrůda, vyvinutá Federacion Nacional de Cafeteros, je produktivnější než Caturra a odolná vůči rzi kávových listů, která je bohužel v oblasti častá. Také je tato odrůda známá pro svou jemnost, aroma a citrusovou aciditu.
Káva byla zpracována pomocí suché anaerobní fermentace, tedy kvašení bez přístupu kyslíku. Tomuto procesu byla ponechána včetně dužiny po dobu 72 hodin. Během této fermentační fáze se na farmě ke kávě přidávají i vinné kvasinky a ovoce lulo, které kávě dodává její jedinečnou chuť. V další fázi se odstraňuje dužina od kávových třešní, které se posléze umisťují k sušení na africké postele, až dokud nedosáhnou optimálního obsahu vlhkosti zhruba 11 %.
- Nadmořská výška: 1450-1500 m n. m.
- Producent: Jairo Arcila
- Farma: Santa Monica