Milovníci intenzivních a aromatických káviček zbystřete! Přichází totiž tato výběrovka z Kolumbie od pražírny Gardelli Coffee, která je výsledkem inovativních metod zpracování, při nichž je během procesu fermentace vstřikován dusík. Díky této metodě můžete očekávat jemný, sladký a dokonale vyvážený šálek s výraznými tóny vodního a žlutého melounu, guavy a kiwi společně s lehkým nádechem okurky.
Finca Milán, která se nachází v obci Pereira v provincii Risaralda nedaleko národního parku Los Nevados, jejíž vlastník je Julio Cesar Madrid, který farmu vede od roku 1982. Finca Milán, která je součástí aliance Café UBA, se rozkládá na 60 hektarech na hlinitojílovitých půdách v nadmořské výšce 1 400 až 1 800 m n. m. Farma těží z ideálního klimatu, které podporuje pěstování plodin, jako jsou banány, kukuřice a fazole, a také různých odrůd kávy, jako jsou Colombia, Castillo a Pink Bourbon. Moderní zpracovatelská stanice umožňuje používat inovativní metody, včetně naturální, honey a dvojité fermentace. Pod vlivem výzkumu své dcery bioložky o mikrobiálních startovacích kulturách při fermentaci kávy vylepšil Julio metody zpracování na farmě, což vedlo k jedinečnému chuťovému profilu.
Fermentace dusíkem začíná výběrem pouze zralých kávových zrn. Když je kávová třešeň vybrána, zárodek uvnitř semene zahájí metabolický proces v rámci přípravy na klíčení. Tento proces zvyšuje teplotu i výměnu tekutin uvnitř třešně, což je dáno energetickou potřebou zárodku. Aby se tohoto procesu využilo, tak se třešně umístí na 10 až 12 hodin do sáčku, aby se urychlil nárůst teploty. V této fázi začnou bakterie přítomné v prostředí a na třešních rozkládat sacharidy na cukry, což dále zvyšuje teplotu. Poté se káva ochladí v nádrži s vodou o teplotě 8-10 °C. Odstraní se z ní kyslík a místo něj se do ní přivádí dusík. V dalším kroku se odstraní zbývající slupky a následuje několikadenní sušení. Poté se zrna skladují v pytlích po dobu jednoho až dvou měsíců. Před vývozem se vyčistí pomocí loupacího stroje.
- Nadmořská výška: 1600 m n. m.