Výběrová káva Kolumbie ORANGE PEARL z nizozemské pražírny DAK Coffee Roasters je charakteristická tóny pomerančového dortu, červeného rybízu, broskví a mirabelek.
Náš kolumbijský partner Cata Export vybral společně s producenty El Diviso a Las Flores Peaberry, která pochází z ok velikosti 13 a 14. Směs peaberry pochází z červených odrůd bourbon a caturra. Výsledkem je velmi světlý šálek s kyselinkou podobnou keňské. Máme ho pouze malé množství.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do přemývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů – dužiny.
Peaberry je označení pro zrna, která místo dvou polovičních, dozrají v kávové třešni jenom jako jedno. Zrno je kulaté, tvarem připomíná hráškové zrno nebo perlu. Peaberry zrna jsou v chuti častokrát aromatičtější a chuťově zajímavější.
- Nadmořská výška: 1800 m n. m.