Říkal někdo soutěžní kafíčko? Ano, čtete správně. Tahle experimentální Kolumbie z farmy známého Oscara Hernandéze v podání pražírny BeBerry je úplná ovocná pecka. Kávička má krásně hutné a smetanové tělo připomínající banán a meruňkový milkshake, kyselinku jako zralé kiwi a v závěru sladkost kakaových nibsů. Prostě mňamka!
Farma Los Nogales je rodinný podnik, proto je tedy těžké mluvit pouze o jediném jménu. Pro pražírnu BeBerry ale tuto farmu reprezentuje charismatický Oscar Hernandéz, lídr celého projektu. Oscar je třetí z generace farmářů, kteří pěstují kávu na jihu departamentu Huila, poblíž městečka Bruselas. Je energický, vždy pozitivně smýšlející a inovativní člověk nejen pro svou rodinu, ale také pro široké okolí. Jeho táta, Ricaurte Hernandéz byl prvním, který dokázal to, co my už dnes dávno víme, že v Bruselas můžete najít ty nejlepší kávy z celé Kolumbie. V roce 2006 vyhrál kolumbijský Cup of Excellence a jak říkají místní, díky němu se o nás začalo mluvit. Ricaurte "umístil" Bruselas a s ním i celý departament Huila na mapu výběrové kávy. No a Oscar pokračuje v této tradici, díky němu a jeho přístupu je Los Nogales centrem inovací a informací i pro všechny proaktivní farmáře v okolí.
Ze stromu se ručně sbírají pouze zralé třešně. Výběr dále pokračuje ponořením celých třešní do nádrží s vodou a odstraněním plovoucích zrn tzv. flotes. Tím se zaručí, že proces fermentace podstoupí jen ty nejlepší třešně. Před samotným zpracováním jsou pak ještě takto vytříděné a oprané třešně dezinfikovány ozonem. Tento krok zajistí snížení obsahu nežádoucích mikroorganismů na minimum. Každá odrůda a každý jednotlivý mikro lot mají vlastní "recepturu". U některých se na nastartovaní procesu fermentace používá termální (teplý) šok, u jiných stačí pouhá oxidace. Obojí ale, jak při své návštěvě popsal Oscar, pomáhá nastartovat štěpení cukrů v dužině kávových třešní a zajistí tak hladký průběh následných fermentačních procesů. Mikro loty pak putují do depulperu, mlýnu, který zbaví kávu slupek. Kávové slupky v sobě obsahují cennou cukernatou šťávu, kterou v Los Nogales vymačkají a používají ji k fermentaci. Takže odslupkovaná kávová zrna dále putují do fermentačních plastových sudů, smíchají se s trochou vody a se sladkou viskózovitou tekutinou.
- Farma: Los Nogales
- Producent: Oscar Hernandéz
- Nadmořská výška: 1.800 - 2.000 m n. m.
- Sklizeň: prosinec 2023