Pokud si potrpíte na šálky plné ovocné komplexity, káva BeBerry Kolumbie OSCAR HERNANDEZ z farmy Los Nogales vás rozhodně zaujme. Ve vůni a chuti se snoubí tóny kiwi, sušených meruněk a jemné mléčné kyselosti, která připomíná jogurtový dezert. To vše je doplněno sametovým dotekem kakaových bobů, který harmonicky uzemňuje ovocnou dynamiku. Káva je pražena na filtr, což zajišťuje, že každý její chuťový detail zůstává zachován. Ideální je tak pro pomalá rána nebo chvíle, kdy si chcete dopřát něco opravdu výjimečného.
Finca Los Nogales se nachází v osadě El Diamante, poblíž města Bruselas v regionu Huila, jedné z nejuznávanějších oblastí pro pěstování kávy v Kolumbii. Tuto rodinnou farmu vede Oscar Hernandez, energický farmář třetí generace, který navazuje na odkaz svého otce Ricaurte Hernandeze, držitele prestižního ocenění Cup of Excellence z roku 2006. Díky Oscarovi se Los Nogales stala centrem inovací a udržitelného přístupu, které inspirují farmáře v celém okolí. Farma je zaměřena na udržitelný přístup – místo konvenčních hnojiv používá organický humus z kávového odpadu a postupně přechází na méně intenzivní, ale dlouhodobě šetrné metody pěstování.
Zpracování této kávy je stejně výjimečné jako její chuť. Zrna prošla inovativním procesem heat-shock, který začíná ponořením čerstvých třešní do vody ohřáté na 80 °C po dobu 30–60 sekund. Následně jsou třešně ručně tříděny a dezinfikovány ozonem, čímž se minimalizuje přítomnost nežádoucích mikroorganismů. Po odstranění slupek je ze slupkového cukerného sirupu vytvořena fermentační směs, která je smíchána s kávovými zrnky v plastových sudech. Zde se přidávají specifické mikroorganismy pro podporu mléčného a alkoholového kvašení, které trvá až 200 hodin. Na závěr se zrna suší po dobu 20 dní, což zaručuje stabilitu a ideální vlhkost mezi 10–12 %. Výsledkem je šálek, který v sobě spojuje inovaci, tradici a precizní péči.
- Nadmořská výška: 1800 - 2000 m n. m.
- Farma: Los Nogales
- Sklizeň: 2024