Pokud chcete vyzkoušet kávičku s příjemným sladkým a jemně kyselým aroma, tak tento kousek od pražírny Manhattan Coffee Roasters si rozhodně nesmíte nechat ujít. Tato anaerobní kávička z Kolumbie totiž nabízí chuť papáji, melounu cantaloupe a toffee.
Cafe 1959 provozuje program, v jehož rámci zpracovává třešně z různých farem ve své sušárně v La Claritě. Spojili se s El Diamante, aby vytvořili kolaboraci, kde chtěli vytvořit produkt, který bude sladký, čistý, jasný a snadno pitelný jako jejich hlavní zaměření. Pro tuto šarži byly třešně nasbírány a uloženy do pytlů Grainpro, aby se mohly vydat na třináctihodinovou noční cestu z Huily do Quindia, kde se nachází fermentační a sušící zařízení z roku 1959. Cesta v noci pomáhá kontrolovat teplotu v první fázi fermentace, která probíhá v kamionu. Po příjezdu do Quindia a ukončení úvodní 24hodinové fermentace se třešně rozvlákní a poté se vloží do uzavřených nádrží, kde probíhá dalších 24 hodin anaerobní fermentace. Poté se káva promyje a opláchne a následně se vloží do suché uzavřené nádrže, kde probíhá dalších 24 hodin fermentace, poté se opět promyje a opláchne a následuje sušení na vyvýšených lůžkách. Zde se káva dlouho a pomalu suší, což trvá přibližně 40 dní ve stínu.
Růžový Bourbon je pravděpodobně vzácný hybrid mezi žlutým a červeným bourbonem vyskytující se téměř výhradně v okolí regionu Huila. Třešně těchto káv vykazují vlastnost, která je odlišuje od ostatních – když dozrají, jsou růžové! Růžový bourbon není snadné pěstovat, jelikož růžová barva je recesivní a je snadno přemožena červenými a žlutými geny. Při pěstování musíte tyto stromy izolovat od jakékoli jiné plodiny a existuje jen velmi málo farmářů, kteří to dokáží udělat ve větším měřítku. Odměnou za jejich práci je však výborná káva, která je trochu odolnější vůči rzi, produkuje dobré množství sklizně a nevyžaduje příliš mnoho hnojiva.
- Nadmořská výška: 1750 m n. m.