Bezkofeinová výběrová káva Kolumbie POPAYAN z britské pražírny Brew Coffee Plus je charakteristická tóny karamelu, čokolády a citrusů.
Kolumbijská káva může mít mnoho podob. Různé mikroklima, které vytváří hornatý terén, větrné poměry, blízkost rovníku a samozřejmě i rozdíly v odrůdách a technikách zpracování, to vše hraje svou roli. Naše káva bez kofeinu pochází z jihozápadního departementu Cauca. Popayán se nachází na náhorní plošině zvané Meseta De Popayán a je obklopen pohořím And. Jejich farmy se nacházejí ve vyšších nadmořských výškách, což má za následek komplexnější kyselost a zvýšenou květnatost profilů.
Káva se nejprve při velmi nízkém tlaku napaří tak, aby se odstranil pergamen. Kávové zrno napařené horkou vodou změkne a nabobtná. Tento proces připraví zrno pro hydrolýzu kofeinu, který se váže na soli kyseliny chlorogenové v kávě. Extrakty (přirozeně získané fermentací cukrové třtiny a nikoliv chemickou syntézou) se poté nanesou na zvlhčenou kávou. Káva se několikrát promyje přírodním ethylacetátovým rozpouštědlem, aby se množství kofeinu snížilo na požadovanou úroveň. Jakmile je tento proces ukončen, musí být káva před dalším krokem očištěna od zbytku ethylacetátu pomocí proudu nasycené páry pod nízkým tlakem. Odtud se káva posílá do vakuových sušicích bubnů, kde se odstraní voda dříve použitá k navlhčení zrnek a káva se suší na výslednou vlhkost 10 až 12%. Káva je poté pomocí ventilátorů rychle ochlazena na pokojovou teplotu. Posledním krokem je nanesení karnaubského vosku, který poskytuje kávě ochranu před okolními podmínkami a pomáhá zajistit stabilitu.
- Farma: mnoho drobných farmářů
- Nadmořská výška: 1200 - 2000 m n.m.