Ve Fiftybeans začíná léto, a jak jinak než s limitovanou edici od Sebastiana Ramireze Yellow Fruit. V této kávičce vás pohltí chuť kyselé mučenky, šťavnatého manga, krémového jogurtu, sladkých ovocných bonbónků společně s lehkostí bezinky.
V El Placer se předává v rodině a Sebastian je již čtvrtá generace a vede farmu více než deset let. Sebastian používá suché, promyté i polopromyté procesy zpracování kávy a všechny odrůdy procházejí karbonickou macerací. Na farmě se snaží minimalizovat spotřebu vody, takže od klasických promytých procesů se na farmě ustupuje. Ve své snaze maximalizovat chuťový potenciál každé odrůdy dělá Sebastian krok před tím, že se snaží zachovat co největší část kávových třešní během fermentace.
Třešně se sbírají ručně a berou se jen ty opravdu zralé. Výběr dále pokračuje ponořením celých třešní do nádrží s vodou a odstranění plovoucích zrn. Tím se zaručí, že proces fermentace podstoupí jen ty nejlepší třešně. Na začátku se třešně uzavřou do 200-litrových plastových nádob, nejprve tyto třešně projdou anaerobním kvašením, které trvá 120 hodin a přidají se během tohoto procesu vinné kvasinky.
Dalším krokem je odslupkování kávy a pak se pokračuje v karbonické maceraci po dobu 72 hodin. V této fázi se do tanků přidává dehydratované ovoce, konkrétně marakuja a ovocná glukóza. Následuje kontrola při sušení, Sebastian suší kávu v sušicce a to při konstantní teplotě 40 stupňů. Sušení probíhá přibližně 5 dnů a je pod stálou kontrolou, konečná fáze pro Sebastiana je balení do pytlů a stabilizace kávy. Pak káva přijíždí do pražírny, kde se upraží a pak šup k vám do hrnečku.
- Nadmořská výška: 1.500 - 1.744 m. n m.