Také jste se nemohli po valentýnské edici dočkat unikátní barrelové kávy z pražírny HAYB? Tak to pro vás máme dobrou zprávu. Pražírna opět přichází s touto lahůdkou a tentokrát se můžete těšit na Kolumbii. Cuba libre, ananas a vanilka? To zní jako super kafčo na léto!
Káva zrála v sudech bourbonu Four Roses a piva One of Each z Artezan Brewery. Nejdříve tu byl sud, do kterého byl před několika lety do USA vlit bourbon Four Roses. Po ukončení stárnutí musel sud opustit lihovar a jít dál - v souladu s tradicí a předpisy musí bourbon vždy v čerstvém sudu, nejde ho použít po druhé! Tento prázdný sud pak odletěl do Evropy, do Polska, do Varšavy, konkrétně do Błonie, do pivovaru Artezan. Zde v něm poté stárlo pivo Imperial Porter a když se pak sud vyprázdnil, naplnili jsme ho kávou a vzniklo z toho toto. Unikátní letní speciál.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do přemývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny.
- Nadmořská výška: 1700 - 2000 m n. m.