Kolumbie SWEET DREAMS - low caf - espresso

od DAK Coffee Roasters

4.7(3 hodnocení)
Momentálně vyprodáno

Varianta:

Pražírna
DAK Coffee Roasters
Země původu
Kolumbie výběrová káva Kolumbie
Region
Huila
Odrůda
Typica
Použití
Espresso
Způsob zpracování
Experimentální
Chuťový profil
Banán, Dračí ovoce, Mango
Stupeň pražení
Střední až středně tmavé
Metoda přípravy
Moka konvička, Espresso

Jak praví klasik, "sweet dreams are made of this". A tahle kolumbijská nízko kofeinovka od naší oblíbené pražírny DAK Coffee Roasters teda slaďoučká je - spánkuchtiví kávomilové se můžou těšit na laskominy jako banán, dračí ovoce a mango. A co je lepší, dle DAKu by člověk ani nepoznal, že jde o low caf!

♪ Já jsem bezkofein a přicházím k vám z Kolumbie ♪, jak to tak většinou bývá. Ale tahle zrna z Finca Los Nogales nejsou jen tak ledajaký low caf. To by nesměly projít rukama Angie Hernandeze, ale nejdřív o samotné farmě. Finca Los Nogales se nachází v blízkosti rovníku v oblasti Huila, která hraničí s amazonským deštným pralesem. Farma je ukrytá na strmém horském svahu, kde Angie a jeho bratr Oscar Hernandez pěstují špičkovou kávu v nadmořské výšce 2000 m již po třetí generaci. Podmínky pro pěstování jsou velmi příznivé díky podnebí, které je mírné, vlhké a teplé po celý rok.

A konečně o samotném způsobu zpracování - ten se skládá z několika kroků:
1. krok: Výběr zralých plodů. Proces začíná pečlivým výběrem pouze zralých kávových plodů. To zaručuje optimální kvalitu kávy bez kofeinu.
2. krok: Sebrané plody procházejí procesem dezinfekce pomocí upravené vody. Tím se odstraní případné kontaminující látky a zaručí se hygienická nezávadnost kávy.
3. krok: Provádí se selekce pomocí staré známé metody plavajících nezralých třešní, ty jsou odebrány a zbytek u dna pokračuje v krasojízdě.
4. krok: Vybraná kávová zrna procházejí 90hodinovým procesem fermentace, při němž se používá preferment podobný kvásku používanému při pečení. Tato fáze má zásadní význam pro rozvoj jedinečné chuti kávy
5. krok: Po fermentaci se kávová zrna důkladně promyjí, aby se odstranily zbytky dužiny a nežádoucí příchutě. 
6. krok: Třešně se potkají s přírodním rozpouštědlem získaným z dužiny nebo slupek téže kávy, které dále podporuje fermentaci a enzymatické procesy. Toto rozpouštědlo je nezbytné pro extrakci kofeinu ze zrn.
7. krok: Kávová zrna se v rozpouštědle namáčejí přibližně 48 hodin. Tento proces umožňuje, aby se kofein v rozpouštědle rozpustil a kávová zrna zůstala bez kofeinu.
8. krok: Po ponoření do rozpouštědla se kávová zrna znovu promyjí, aby se odstranily zbytky rozpouštědla. 
9. krok: Nyní už bezkofeinová kávová zrna se umístí do sušicího prostoru a nechají se vysušit.

Po prvním prodeji této kávy pražírna vykonala laboratorní testy pro zjištění míry kofeinu v této kávě. Ta sice prošla procesem dekofeinizace, jak uvádíme výše, ale bohužel nedosahuje sníženého množství kofeinu, aby podle platné EU legislativy mohla být označena jako decaf. Jedná se tedy o kávu low caf a my věříme, že si ji vychutnáte jak se sluší a patří.

Další kávy od DAK Coffee Roasters

Hodnocení (3x)

Hodnocení celkem
4.7 / 5
Doporučuje
100%
3 z 3 uživatelů
Morgan ověřený zákazník před týdnem
Doporučuje produkt
250g
Skvělá šťavnatá chuť
Faktor překvapení
Dračí ovoce
Recept
Metoda přípravy: Automat Siemens EQ.9 S700 + Fellow Ode
Káva (g): 12.5
Voda (g): 50
Teplota vody: 94
Mlýnek (nastavení): 1.7 (o jednu čárku méně než 2)
Proces: Navážit, namlít, nasypat, spustit režim Espresso
Verkauf Raum ověřený zákazník 1. Srpen
Doporučuje produkt
250g
Velice fajn espresso
Low caf je dobra alternativa kdyz je kofein problem
Chutne s mlekem
Tmavejsi roast (spis pro info, nez ze by to vadilo)
Recept
Metoda přípravy: Espresso
Káva (g): 18
Voda (g): 36
Teplota vody:
Mlýnek (nastavení):
Proces:
Jakub ověřený zákazník 25. Květen
Doporučuje produkt
250g
Vysoké očekávaní od DAK naplněny
Takto by měl chutnat decaf
Ovocná, čistá, jemně kyselkavá, sladká chuť
Espresso roast
Nevím, zda chuťový profil sedí, ale nevadí mi to
Recept
Prosím o import filter roastu! ️ Zkusím vyzkoušet i espresso, jen se obávám, že bude dřív vypita, než se k tomu dostanu.

Metoda přípravy: Cupping
Káva (g): 11 g
Voda (g): 230 g
Teplota vody: 97°
Mlýnek (nastavení): J-Max

Diskuze (1x)

Celkem dotazů
1
Celkem odpovědí
3
Podle DAK to neni decaf: https://dakcoffeeroasters.com/shop/coffee/…
Ale jak to, ze na krabici to je?
Dobrý den, Kirille. Na stránkách pražírny je u této kávy uvedeno, že se jedná o decaf, jak mají na obrázku. V jejich popisu se rovněž nachází popis procesu dekofeinizace, ale v popisu rovněž uvádí, že se jedná i o nízko-kofeinovou kávu. Low caf kávy bývají ale nejčastěji odrůdy Laurina a ne Typica, takže zde je potenciálně skutečně nesoulad v tom, zda je správně popsán samotný proces zpracování. To s pražírnou vykomunikujeme a případně opravíme, ale nižší obsah kofeinu tato káva má, nemusíte se bát. Přejeme vám krásný den! :)
#Kryštof: Tak jsem se na to zeptal DAK v Instagramu. Odpovedeli me, ze to opravdu neni decaf, ale low caf. Oni udelali testy a zjistili to. Muzete to najit tady: https://instagram.com/p/C61BRTqsex-/…
Dobrý den, Kirille. Ověřili jsme si ještě informace přímo s pražírnou a na základě jejich informací jsme popis kávy upravili. Přejeme vám krásný den! :)


Co o Kofiu říkají kávomilové

Hezká a někdy i méně hezká slůvka

99% kávomilů doporučuje Kofio
5702 recenzí
Neměli mou požadovaný ruční mlýnek skladem, ale postavili se k tomu skvěle a vyřešili to tak, že jsem na tom ještě lépe, než bych ...
Barbora
Líšnice
Naprosto bleskové doručení do druhého dne. Už několikátý nákup, vždy spokojenost.
Kristýna
Statenice
Celkově velká spokojenost, jsem velkým fanouškem českých pražíren a domácí přípravy kávy, zde mám na jednom místě velký výběr káv ...
Anna
Praha
Ochota, laskavost a vstřícnost. Než by nechali kávu "zestárnout na polici", raději včas sníží cenu. Vynikající komunikace s e-shop...
Pavel
Kopřivnice
Mile mě překvapilo jak byl balíček krásně zabalen a blesková rychlost doručení. Kvalita byla, samozřejmě, perfektní!
Alena
Plzeň
Neuvěřitelně rychlé vyřízení. Než jsem se nadála, dárek byl doma. Velice milý, ale přesto profesionální přístup. Děkuji...
Marcela
Praha
Velmi rychle vyřízeno a dodáno i s menším dárkem, takže jsem byla mile překvapena, a teď čekám, co na to řekne ten, pro koho je to...
Simona
Únanov
Doprava do jednoho dne. Reklamace do jednoho dne. Milá obsluha. Příznivé ceny. Vstřícnost. Rychlost odezvy na podpoře.
Lukas
Pardubice