Co u vás v létě nesmí chybět za zrnka na espresso? Za nás rozhodně tahle vyvěštěná a vykouzlená paráda od Yolandy Rico. Tato promytá kávička z Kolumbie od českobudějovické pražírny Kmen Coffee Roasters je plná mandarinek se sladkostí rozinek doplněná o lehkost černého čaje. Vychutnejte si tuto parádní lehkou kávičku i vy!
V Tolimě v Kolumbii ve výšce 1 950 m n. m. leží farma Las Brisas, kterou vlastní 39letá farmářka Yolanda Rico. Ta je už 6 let členkou sdružení farmářů Café Agrario, které se poslední roky zaměřuje na pěstování výběrové kávy, aby zvýšilo její hodnotu. Pěstování kávy v tomto regionu bylo velmi obtížné kvůli občanské válce, špatnému vedení a neplacení za dodané kávy ze strany odběratelů. Hodně jim pomáhá kolumbijský partner pro export Siruma, který do této komunity investoval peníze a zorganizoval pro farmáře různá školení. Café Agrario kávu i praží a prodává místním obyvatelům. Pro tento lot farmáři posbírali jen ty nejzralejší kávové třešně a donesli je do zpracovatelské stanice, kde za ně dostali rovnou zaplaceno.
Při promyté metodě třešně nejprve projdou loupačkou, která odstraní slupku i dužinu. Zbývající zelená zrníčka s pozůstatky dužiny se poté fermentují několik hodin, aby se snadněji oddělila právě zbývající dužina. Po fermentaci se zrna omývají vodou, aby se odstranily zbytky cukru. Káva se poté suší na slunci na betonových plochách nebo vyvýšených postelích. V některých případech se používají mechanické sušičky, pokud venkovní podmínky nejsou vhodné. Výsledná káva zpracovaná touto metodou má čistší chuť, vyšší aciditu a výrazné ovocné tóny.
- Nadmořská výška: 1950 m n. m.