Chcete fajnové kafe na každý den, ale nebaví vás zkoumat, jaké by to tak mohlo být? Pak si dejte do košíku tento kousek od pražírny Kmen Coffee Roasters. Jedná se lehké, svěží a zábavné kafíčko pro každou příležitost. Tentokrát v něm objevíte promytá zrnka z Konga, která díky této metodě zpracování budou chutnat po svěžích citrusech, černém čaji a sladké melase a rozhodně vás nebudete nudit.
Promývací stanice Mutendero se nachází ve výšce 1820 m n. m. v severním Kivu přímo na okraji národního parku Virunga, poblíž hranic s Ugandou. Byla založena v roce 2012 a je jednou z 9 stanic patřících společnosti Virunga Coffee Company, která vznikla za účelem produkovat vysoce kvalitní kávu pro trh s výběrovou kávou a dobře zaplatit drobné zemědělce v regionu. Jejich strategií je zvýšení produkce pomocí dobrých zemědělských postupů, zlepšení kvality prostřednictvím vzdělávání a přísných postupů pro výrobu a zpracování a získání mezinárodních uznávaných certifikací, které budou generovat vyšší příjmy pro zemědělce. Virunga již vyškolila přes 11 000 farmářů v oblasti GAP (dobré zemědělské postupy) a uzavřela s nimi partnerství v oblasti organického zemědělství a Rainforest Alliance Certification. V regionu zaměstnávají 40 terénních pracovníků s agronomickým vzděláním a ročně distribuují více než 3 miliony sazenic zemědělcům.
Při promyté metodě třešně nejprve projdou loupačkou, která odstraní slupku i dužinu. Zbývající zelená zrníčka s pozůstatky dužiny se poté fermentují několik hodin, aby se snadněji oddělila právě zbývající dužina. Po fermentaci se zrna omývají vodou, aby se odstranily zbytky cukru. Káva se poté suší na slunci na betonových plochách nebo vyvýšených postelích. V některých případech se používají mechanické sušičky, pokud venkovní podmínky nejsou vhodné. Výsledná káva zpracovaná touto metodou má čistší chuť, vyšší aciditu a výrazné ovocné tóny.
- Nadmořská výška: 1820 m n. m.