Ochutnejte novou Kostariku od Main Lane Coffee Roasters. Překvapí vás svým jedinečným chuťovým profilem a je vhodná na přípravu filtrované kávy. V chuti najdete víno, svěží aciditu citronu, a chuť ovoce, jako je například lesní ovoce nebo maracuja.
Kostarika je malá země s rozličnými klimatickými podmínkami, které místní kávovou produkcí ovlivňují víc, než byste si mysleli. Farmář Luis Eduardo Campos, který vášnivě experimentuje s různými způsoby kvašení a sušení kávových třešní již 36 let, vám přináší svou Kostariku.
Zrnka pochází z farmy Cordillera del Fuego, patřící Fernandu Corderovi a jeho rodině. Za experimentálním zpracováním tohoto lotu stojí Luis Campos. Pro toto zpracování si vybral ty nejzralejší kávové třešně s vysokým obsahem cukru. Kávové třešně jsou odrůd Caturra a Catuai, která je podle Luise pro tuto metodu nejlepší.
Proces termální šok začíná kvašením při vysoké teplotě po krátkou dobu a v kombinaci s vysokým tlakem začnou cukry ve slizu karamelizovat. Tento proces probíhá v nádržích z nerezové oceli odolných vůči teplu a tlaku. Sliz (dužina třešní), který je zbytkem po úplném a částečném vyprání, se shromažďuje v depulperu. Skládá se především z cukrů a pektinových látek a je základem fermentačního procesu. Tato látka, nazývaná také gel, se přidává do mikrolotu kávy určené ke kvašení (kromě vlastního slizu) a právě tato kombinace obou látek (sliz + káva) se zahřívá na 70 stupňů. Zrna pak procházejí delší (84 hodin) mírnější fermentací, aby tato karamelizovaná aromata pronikla do nitra zrna.
- Nadmořská výška: 1 700 m n. m.