Výběrová káva Kostarika CORDILLERA DEL FUEGO z šumperské pražírny Pikola je charakteristická tóny papáji, květin, citronové trávy a skořice.
Kostarika je malá země s rozličnými klimatickými podmínkami, které místní kávovou produkcí ovlivňují víc, než byste si mysleli. Luis Campos pracuje s kávou přes 35 let.Byl jedním z 1750 členů kooperativy, která zanikla v roce 2000. 567 farmářů se poté rozhodlo pozůstatky kooperativy odkoupit a v roce 2004 začali se vším znovu pod názvem Altura San Roman. Luis byl ředitelem této kooperativy přes 11 let a v té době začal experimentovat s procesy fermentace kávy. Říká se, že byl vůbec prvním člověkem, který vyzkoušel anaerobní fermentaci.V roce 2015 založil malou promývací stanici, kdy kupoval asi 300 pytlů kávových třešní. Dnes do jeho stanice vozí kávu přes 300 místních producentů a roční průměr se pohybuje kolem 7000 pytlů kávy.Výběrová káva tvoří pouze 5% celkové produkce.Luis kávu fermentuje ve třech speciálních tancích, kdy každý tank vyprodukuje 2 pytle zelené kávy denně. Za celý den, tak může vyprodukovat pouze 6 pytlů kávy připravené na export.Anaerobní fermentace trvá 22-24 hodin a teplota v natlakovaném tanku je udržovaná pod 10°C. Recept je založený na 3 parametrech. Tlak, Teplota a PH vody. Luis trvdí, že na správném receptu stále pracuje, ovšem výsledky jsou skvělé už nyní. Tato káva je zvláštní použitím teplotního šoku ve fázi fermentace. Ten dodá kávě větší lehkost a exotickou skořicovou ovocitost.
- Producent: Luis Campos
- Oblast: Tarrazu
- Zpracování: anaerobní fermentace
- Nadmořská výška: 1800 m n.m.
- Odrůda: Catuai a Caturra