Výběrová káva Kostarika CORDILLERA DEL FUEGO z české pražírny Kmen Coffee Roasters je charakteristická tóny jablečného štrůdlu, skořice a rozinek.
Místností se line vůně čerstvě upečeného jablečného štrúdlu se skořicí a rozinkami, zatímco venku mráz maluje na okna. Vánoce v Kmenu klepou na dveře! A co nám přichystaly? Novou vánoční limitku – anaerobně zpracovanou Kostariku Cordillera del Fuego. Filtrovaná káva z téhle skořicové radosti vám doma došperkuje tu správnou vánoční atmosféru, vykouzlí klid a radostnou náladu.
Vzhůru na Kostariku, do ráje na zemi a oázy pohody a klidu! To přesně vystihuje kávu z oblasti Piedades Sur, San Ramón, z farmy Luise Campose, inovativního člověka, který se nebojí experimentovat se zpracováním kávy. Pro toto zpracování si vybral ty nejzralejší kávové třešně s vysokým obsahem cukru, který změřil speciálním metrem. Kávové třešně jsou odrůd caturra a catuai, které jsou podle Luise pro tuto metodu nejlepší. Zrnka zpracoval jedinečným anaerobním procesem. Po pečlivém vybírání třešně uzavřel do sudů s přidanou lepkavou vrstvou z jiného lotu, kde se bez přístupu vzduchu fermentovaly. Do procesu se tak nedostane kyslík a káva tam fermentuje přibližně 24 hodin při teplotě těsně pod 10 °C. Fermentace probíhá do okamžiku, kdy je veškerý cukr „sněden“ a než začne vznikat alkohol. Během tohoto procesu se uvolňuje CO2, které vyvíjí tlak na zrna a zlepšuje se tím chuť. Teplota, pH a obsah cukru jsou v Luisově anaerobním procesu tři nejdůležitější faktory. Po fermentaci nechá kávu několik dní sušit na afrických postelích. Vzhledem k tomu, že byla zrnka obalená v extra lepkavé vrstvě, trvá sušení déle než obvykle. Kávu pravidelně obrací, přičemž v prvních dnech dokonce každých 20 minut. Lepkavá vrstva dužiny, která zůstává na zrnu, při sušení lehce karamelizuje spolu s přirozeně přítomnými cukry v zrnku. Díky tomu pak káva získává zajímavé sladké chuťové tóny a vytváří tak jedinečný zážitek při pití filtrované kávy.