Výběrová káva Kostarika CORDILLERA DEL FUEGO - vzorek z české pražírny Kmen Coffee Roasters je charakteristická tóny jablečného štrůdlu, skořice a vanilkového krému.
Zachumlejte se do huňaté deky, oblečte si teplé ponožky od babičky a do hrnku si nalijte kávu vyzdvihující atmosféru svátků a zimního období. Při prvním doušku vás překvapí lehkost s nádechem jablečného štrúdlu, druhý doušek vám připomene vanilkový krém a při tom třetím vám to všechno dojde, cejlonská skořice. Ucítíte ji nejen na jazyku, ale začne se třepotat i ve vzduchu.
Tato zrnka pochází z farmy, kterou již 35 let vlastní Luis Campos, inovativní člověk nebojící se se zpracováním kávy experimentovat. Pro toto zpracování si vybral ty nejzralejší kávové třešně s vysokým obsahem cukru, který změřil speciálním metrem. Kávové třešně jsou odrůd Caturra a Catuai, která je podle Luise pro tuto metodu nejlepší. Po pečlivém vybírání třešně uzavřel do sudů s přidanou lepkavou vrstvou z jiného lotu bez přístupu vzduchu. Do procesu se tak nedostane kyslík a káva tam fermentuje přibližně 24 hodin při teplotě těsně pod 10°C. Fermentace trvá do té doby, než je veškerý cukr sněden a než začne vznikat alkohol. Během fermentace se uvolňuje CO2, které vyvíjí tlak na zrna a zlepšuje se tím chuť. Teplota, pH a měření cukru jsou v Luisově anaerobním procesu tři nejdůležitější faktory. Po fermentaci nechá kávu několik dní sušit na afrických postelích a jelikož jsou zrnka obalená v extra lepkavé vrstvě, trvá sušení déle než obvykle. Kávu pravidelně obrací, prvních pár dní dokonce každých 20 minut. Lepkavá vrstva dužiny, která na kávě zůstává, při sušení lehce karamelizuje spolu s přirozeně přítomnými cukry v zrnku a díky tomu pak káva nabývá na sladkosti a jemnosti.