Limitovaná edice výběrové kávy Kostarika DON ELI JACOB z české pražírny Pikola je charakteristická tóny ananasu a griotky.
Kdo touží po kávách slaďounkých, jako kdyby oslazených lžičkou medu, tomu určitě nemohou ujít skvosty ze středoamerické Kostariky. Kostarika si již po dlouhou dobu drží pověst vývozce kvalitní a chutné kávy, čemuž může vděčit hlavně proaktivně zapojené vládě, dobře rozvinuté infrastruktuře a vhodným klimatickým podmínkám. Velkou stabilitu i rozvoj pěstování také přineslo partnerství s Anglií, která byla od počátku kávové produkce místem primárního exportu.
Tato unikátní káva, pocházející z majestátních hor Tarazzu, byla pořízená od rodiny Montenero. Jedná se o první přímý obchod pražírny s farmářem a to zejména pro to, jakým způsobem přistupuje k pěstování kávy a přispívá k místní komunitě.
Jacob, který je správcem zpracovatelské stanice Don Eli, nechal po opláchnutí kávových třešní fermentovat kávu v uzavřených nádobách po dobu 144 hodin. Poté přemístil kávu na sušící plochy nazývané africké postele, kde je následujících 22 dnů pravidelně míchal pro konzistentní prosychání na požadovanou finální vlhkost.
- Stanice: Don Eli
- Nadmořská výška: 1 800 m n.m.