Výběrová káva Kostarika EL VAPOR z české pražírny Candycane Coffee je charakteristická tóny mirabelek, šípkového čaje a rozinek.
Káva pochází z farmy El Vapor nacházející se v údolí Dota v nadmořské výšce 1700 m n.m. Tato nadmořská výška poskytuje vynikající podmínky pro růst třešní a má jiskřivou kyselost a krásně ovocnou chuť. Káva byla zpracována v promývací stanici Fatima. Tento mlýn v regionu Los Santos vlastní a provozuje společnost Mercurio Industrial. Společnost Mercurio Industrial koupila tuto farmu před 43 lety, ale výběrovou kávu zpracovávají až od roku 2020 a to díky iniciativě Nelsyn Hernandeze, který se soustředil na to, aby využil potenciál farem a zaváděl do procesů ty nejlepší farmářské postupy. Též se staral o rostliny farmářů po celý rok a to nejen v období sklizní. V průběhu let zasadil na farmě mnoho nových odrůd včetně Bourbon, Villa Sarchi, Geisha a Hybrids. Dnes je velmi spokojený se skvělými výsledky, které mu farma po mnoha letech tvrdé práce přinesla. Stále hledá nové způsoby, jak zlepšit a rozvíjet projekt udržitelným způsobem.
Zrnka jsou zpracována tzv. medovou metodou. Třešně po sběru putují do loupačky jako při promyté metodě. Stroj je ale v tomto případě nastavený tak, aby po odstranění slupky zanechal na zrnku o něco více dužiny. Následně je káva přenesená na patio nebo postele k sušení. Zde se kávová zrna suší se zbytky dužiny, která na nich zůstala po loupání. Ta na povrchu zasychá a vzniká lepkavá vrstva (sliz). Z tohoto důvodu je zásadní důkladné a časté obracení. Zrna mají tendenci se k sobě hodně lepit a je zde riziko vzniku nechtěných procesů. Díky delšímu kontaktu dužiny se zrnem jsou kávy hodně sladké, plnější, ale zachovávají si jiskrnou aciditu. Tento způsob zpracování byl původně vyvinutý v Brazílii jako experiment za účelem vyprodukování kávy s vysokou kvalitou a skvělou chutí za využití minimálního množství vody.
- Producent: Nelsyn Hernandez
- Nadmořská výška: 1 700 m n. m.