Párty v puse! To je přesný popis toho, co se bude ve vašich ústech odehrávat při pití této kávy. V chuti se toho totiž děje tolik, že vaše chuťové pohárky dostanou pořádně zabrat. Tahle středně pražená výběrovka ze slunné Kostariky má jednoduše vše, co je třeba: ovocnou sladkost po jahodách a karamelu a smetanovo-čokoládový finiš.
Při cestách po Kostarice pravděpodobně uvidíte kávová pole rozprostírající se v zelenohnědé mozaice po svazích kopců. Valle del Dota je oblast, kde Roberto Mata Naranjo a jeho rodina produkují top kávu. Las Nubes je nejvýše položená z Robertových Fincas (farem) a můžete se odtud kochat nádherným výhledem na údolí. Při ochutnávání této medově zpracované kávy si však neužijete výhled, ale její jedinečnou chuť.
Co vlastně znamená „medově zpracovaná“? Je to jednoduché. Zrnka na počátku prochází stejným procesem jako u promyté metody, ovšem s tím rozdílem, že se na nich nechává část jejich dužiny. Podle toho, kolik dužiny se na kávě nechá, se následně medová metoda dále dělí např. na white, red, black honey atd. Už podle názvu lze odhadnout, jaký efekt na výslednou chuť šálku tato metoda má. Díky zkaramelizování zbytku dužiny totiž dochází k tomu, že káva je až medově slaďounká.
- Nadmořská výška: 1.800 m n. m.
- Farma: Finca Las Nubes
- Producent: Roberto Mata Naranjo