Připravte se na toto šťavnaté, plné a krémové espresso. Pražírna Beansmith.s si pro vás upražila tuto naturálně zpracovanou kávičku z Kostariky, která vás ohromí svou příjemnou kyselostí a středně šťavnatým tělem. V šálku poté očekávejte plné tóny připomínající ostružinový džem, který je v závěru doplněn příjemně sladkou chutí papáji a čokoládové pěny. Vychutnejte si toto parádní espresso i vy!
Hacienda Sonora leží na úpatí sopky Poas. Farma využívá 100% obnovitelnou energii, kterou vyrábí vodní generátor, jenž přeměňuje proudící řeku na energii. Tato energie pohání zpracovatelskou stanici a poskytuje bezplatnou elektřinu všem, kteří na farmě žijí a pracují. Celkově se Hacienda Sonora o svůj úspěch velkoryse dělí, vyplácí všem pracovníkům spravedlivé mzdy a podporuje ekonomiku místní komunity. Farma a stanice se rozkládají na ploše přibližně 100 hektarů. Z toho 45 hektarů připadá na zastíněnou půdu s kávovníky. Kávovníky jsou obklopeny exotickými stromy a další původní vegetací. Tato biodiverzita podporuje zdraví půdy a udržuje půdu bohatou na živiny, která pomáhá pěstovat husté a lahodné kávové třešně. Na zbývajících 35 hektarech půdy se nachází rezervace divokých lesů a na 20 hektarech cukrová třtina, která se na pozemcích Hacienda Sonora pěstuje již více než 150 let.
Naturální metoda je často používána v oblastech s nedostatkem vody, zejména v Africe a v suchých oblastech Latinské Ameriky, například v Brazílii. Při suchém zpracování jsou třešně rozprostřeny na betonových plochách nebo postelích a suší se na slunci nebo pomocí sušiček. Káva se pravidelně otáčí, aby se zabránilo plísním a nežádoucí fermentaci. Po dokončení sušení se mechanicky odstraní slupka v tzv. dry millu. Suché zpracování přidává kávě charakteristické chuťové prvky, které nezávisí na odrůdě ani terroiru. Správně provedené sušení přináší do šálku ovocné tóny a krémové tělo.
- Nadmořská výška: 1200 - 1300 m n. m.