Cascara znamená v překladu slupka, v tomto případě se jedná o slupky z kávových třešní. Tyto slupky vznikají jako vedlejší produkt při zpracování kávy. Po vyloupání kávových zrnek, která na farmě dále zpracovávají, zbyde slupka, která je sladká, šťavnatá a plná ovocných chutí. Tuto slupku farmáři usuší, a poté ji prodávají právě jako Cascaru. Nejedná se tedy o kávu.
Výběrová cascara Kostarika HACIENDA SONORA z pražírny Candycane Coffee je charakteristická tóny šípkového čaje, rebarbory a sladkost zralých třešní.
Volejte sláva a tři dny se radujte, Cascara je zpět!
Ale že to byla fuška! Jakmile Evropská unie vydala schvalující usnesení pro prodej cascary, pražírny se na již tak velmi redukovanou nabídku slétly jako ptáčci na drobečky.
Nechtěli jsme vám nabízet ani staré sklizně, ani kvalitu, která by nelahodila našim chuťovým pohárkům, ale nyní můžeme s hrdostí oznámit že cascara se vrací i do naší nabídky.
Námi zvolená cascara pochází z naturální kávy zpracované v Haciendě Sonora. Po selektivním ručním sběru se zralé třešně omyjí v čisté vodě a poté se položí k sušení buď na africké postele nebo na patia, kde se často obracejí, aby se podpořilo rovnoměrné sušení. Po vysušení se káva skladuje po dobu 2 měsíců, než se loupe v suchém mlýnu na farmě. Vysušené slupky jsou odstraněny a konzervovány jako cascara.
Hacienda Sonora leží na úpatí sopky Poás. Farma funguje na 100% obnovitelné energii generované hydro elektrickým generátorem, který přeměňuje tok řeky na energii. Farma a její mlýn pokrývají přibližně 100 hektarů. Z toho je 45 hektarů věnováno zastíněné kávovníkové oblasti. Kávovníky jsou obklopeny exotickými stromy a další původní vegetací. Tato biologická rozmanitost podporuje zdraví půdy a udržuje půdu bohatou na živiny, která pomáhá pěstovat šťavnaté, lahodné třešně.
V nálevu z těchto kávových slupek, který si zajisté vychutnáte ať už v teplé či studené podobě očekávejte tóny šípkového čaje, rebarbory a sladkost zralých třešní.
- Nadmořská výška: 1 300 m n. m.
- Producent: Diego Guardia
- Sklizeň: 2022