Cascara je zpět! A tato tentokrát pochází z Kostariky z farmy HACIENDA SONORA, kterou pro nás připravila pražírna Naturpark 12. Sušené kávové slupky, které se louhují jako čaj, chuťově připomínají tóny medu, zeleného jablka a rakytníku.
Cesta Cascary
Bylo nebylo, byla jednou jedna dužina a slupka kávové třešně, říkejme jí třeba cascara. Už před staletími se z ní připravoval sladký povzbuzující nápoj. Pecky, které se nacházely uvnitř plodů kávovníku, nikoho nezajímaly a nikoho taky ani ve snu nenapadlo, že za pár set let se z nich stane jedna z nejžádanějších komodit na trhu. Přes tuhle tradici dalece přesahující historii pražení kávových zrnek před časem otřásl evropským trhem zákaz prodeje cascary s tím, že se jedná o novou potravinu a musí se prověřit její poživatelnost a nezávadnost. Po několika letech schvalování a boje s úředním šimlem je to tady: cascara je legální, a tak ji můžeme nabídnout i vám.
A jak tahle cascara vlastně vzniká?
Zralé kávové třešně se omyjí v čisté vodě a na vyvýšených postelích se za pravidelného obracení suší několik dní. Po vysušení se ještě 2 měsíce nechají odležet a následně se na farmě vyloupají v suchém mlýně. Vysušené slupky jsou odstraněny a konzervovány jako cascara.
Přímo tato cascara pochází z farmy Hacienda Sonora ležící na úpatí sopky Poás v Kostarice. Na farmě usilují o ekologický přístup, cascara zde vzniká při naturálním zpracování třešní, které prošly pečlivým ručním výběrem. Tvoří ji odrůdy Catuaí, Caturra, Marsellesa, Sarchimor a SL28 a v šálku kromě kupy antioxidantů a kofeinu najdete i krásnou sladkost.
- Nadmořská výška: 1.200 - 1.300 m n. m.
- Producent: Diego Guardia
A jak si nápoj připravit?- 20 g suroviny zalijete 500 ml vody o teplotě 95 °C a nechte 5-10 minut louhovat