Pokud se vám naskytne příležitost ochutnat kávu Costa Rica Joiner Alvarado & family, připravte se na chuťový zážitek plný bohatých tónů ostružinového džemu, tmavých třešní, melasy a kakaových bobů. Tato káva se středním nádechem kyselosti, výraznou sladkostí a střední hořkostí vás přesvědčí, že BeBerry Kostarika je tou správnou volbou pro ranní filtr nebo espresso.
Za kávou, která se pěstuje na farmě Los Cedros v regionu San José, stojí skutečný rodinný příběh. Název farmy, což ve španělštině znamená "cedry", odkazuje na jedinečnou divizi velkých cedrových stromů, které mají na farmě své místo. Začátek projektu sahá 6 let zpátky, kdy Joiner se svou rodinou pěstoval zeleninu na malém kousku půdy. Zpočátku se věřilo, že kvůli chladnému klimatu v oblasti poblíž "Cerro Chirripo", nejvyššího bodu v Costa Ricy, káva nebude správně růst. Ale Joiner a jeho bratři vzali výzvu a díky jejich úsilí dnes pěstují vynikající kávu.
Naturální zpracování kávy, často označované také jako "suché zpracování", je jednou z nejstarších metod zpracování kávových zrn. U této metody se čerstvě sklizené kávové plody suší přímo na slunci s celým ovocem, což zahrnuje i dužninu a slupku. Tento proces může trvat několik týdnů, během nichž musí být kávová zrna pravidelně obracena, aby se zabránilo plísni či fermentaci. Když dosáhnou ideálního obsahu vlhkosti, zrna jsou oloupána a zbavena svých vnějších vrstev. V důsledku tohoto způsobu zpracování získává káva specifický ovocný profil s výraznými sladkými tóny. Naturální zpracování je oblíbené zejména v oblastech s omezeným množstvím vody, protože nepotřebuje tak mnoho vody jako jiné metody zpracování.
- Nadmořská výška: 1650 - 2000 m n. m.
- Sklizeň: jaro 2023
- Farma: Los Cedros