Výběrová káva Kostarika JUAN LOPEZ ze slovenské pražírny Goriffee Roastery je charakteristická tóny skořice, vanilky a mandarinek.
Juan López je 70letý farmář, který během svého celého života pracoval v kávovém průmyslu, od 12 let jako sběrač kávy, od 30 let jako agrotechnik, ale jeho snem bylo mít svou vlastní farmu. Ve svých 30 letech začal sázet na malém pozemku zděděném po otci. K jeho snu ho dovedla podpora rodiny, disciplína a láska ke kávě. Dnes má farmu o rozloze 8 hektarů, na které pěstuje převážně odrůdy Catuaí, Caturra a Catiguá. Jeho farma se nachází v San Juan Norte de Rivas, což je jedna z oblastí s největším potenciálem pro produkci výběrové kávy.
Při suché metodě jsou třešně po sběru rozprostřeny v tenké vrstvě na betonová patia, nebo na africké postele, kde se suší. Případně se na dosušování používají i mechanické sušičky. Káva musí být pravidelně otáčená, aby se zamezilo vytváření plísní a nezapočala nechtěná fermentace. Když je sušení u konce, ať na slunci nebo v sušičce, slupka se mechanicky odstraní v takzvaném dry millu. Suché zpracování samotné přidává kávě určité chuťové aspekty nehledě na odrůdu nebo na terroir. Častokrát pozitivní, ale při špatně provedeném sušení mohou být negativní, a nenávratně tak zničit celý lot (část sklizně). V kávě v případě špatného sušení nacházíme fermentované až alkoholové tóny, kvas nebo dokonce hnůj. Na druhé straně, když je sušení provedeno tak, jak má být, suchá metoda přináší do šálku vždy ovocné chutě a krémové tělo.
- Farmář: Juan Lopez
- Nadmořská výška: 1.500 m n.m.