Kostarika LAS LAJAS NATURAL - 2022

od Onyx Coffee Lab

Napsat první hodnocení
Momentálně vyprodáno

Typ balení:

 
Pražírna
Onyx Coffee Lab
Země původu
Kostarika výběrová káva Kostarika
Region
Sabanilla de Alajuela
Odrůda
Catuai, Caturra
Použití
Omni (vhodná na filtr i espresso)
Způsob zpracování
Suché (natural)
Chuťový profil
Borůvky, Hrozno, Papája, Vanilka
Cuppingové skóre
87/100
Stupeň pražení
Střední
Metoda přípravy
Aeropress, Chemex, Chytráček, French Press, Hario V60, Moka konvička, Vacuum Pot, Espresso

Výběrová káva Kostarika LAS LAJAS NATURAL z pražírny Onyx Coffee Lab je charakteristická tóny borůvek, papáji, vanilky a hroznů.

Mycí stanice Las Lajas se nachází v oblasti Sabanilla de Alajuela na Kostarice. Francisca a Oscar Chacon vás vítají na příjezdové cestě s obrovskými úsměvy a ochotou ukázat vám své úžasné farmy. Jejich hrdost je zřejmá, když vám ukazují každý dokonalý krok, kterým káva prochází. Všechno to začíná jejich zemědělskými postupy; Las Lajas je certifikovaná ekologická farma. Tito producenti třetí generace se zaměřují na ochranu životního prostředí při zachování nejvyšší kvality kávy. Jejich mycí stanice je dokonale čistá a dodržuje standardy zpracování, kterými jsou dobře známí; rodina Chacon byli jedni z prvních, kteří ve Střední Americe vyráběli vysoce kvalitní přírodní produkty a medy. Před sklizní v roce 2020 dokončili renovaci své mycí stanice doplněnou o pás, který převáží zrnka do přívěsu, který je přepraví do místa, kde se sušší. Ve  stanici dochází k přísné separaci podle velikosti a hustoty, aby se po selektivní sklizni oddělily méně zralé a malé třešně.

Poslední krok kvality a péče se odehrává na sušících terasách a postelích. To je místo, kde věříme, že Las Lajas skutečně rozvíjí krásu své kávy. Oscar nám řekl, že se snaží zaměřit na sušení zelené kávy stejně, jako se pražírna zaměřuje na pražení tím, že věnuje velkou pozornost křivkám a datům. Stali se tak precizní ve svém zpracování, že dokázali vyrobit několik kávových nabídek pod různými přezdívkami; tato konkrétní káva je jejich Perla Negra, při níž se na vyvýšených postelích každou hodinu obrací celé třešně. Tuto kávu milujeme pro její strukturovaný a ovocný charakter, díky čemuž je všestranným skvělým příkladem skvělé naturálně zpracované středoamerické kávy.

Naturální kávy jsou krásné, když se zpracovávají  správně, ale mohou být stejně hrozné, když se něco pokazí. Naturální zpracování nebo suché zpracování se týká procesu sušení a fermentace kávy uvnitř třešně. Dávno před věkem tetování, na kterém je portafilter, a domácích espresso strojů se dvěma bojlery, se káva sbírala a sušila tímto způsobem. Dodnes je to stále nejpohodlnější a ekonomicky nejšetrnější způsob zpracování kávových třešní. (Odhaduje se, že suché zpracování může spotřebovat až o 90 % méně vody než proces promytý.) Proč se tedy veškerá káva nezpracovává tímto způsobem? No, jak si káva prošla světem, byla standardizována, stejně jako všechny ostatní produkty šířené kolonialismem, ale to je úplně jiný příběh... Když k tomu přidáme boom mokrého zpracování, metoda naturálního procesu může být ošizená správně, díky jemné povaze fermentace a sušení. Co to všechno má společného s finálním šálkem? Když necháte slupku kávové třešně na zrnku během fermentace a sušení, tato ovocná složka se začne rozpadat a předávat zrnkům estery, které mají vliv na jemné a ovocné tóny, které přežijí proces pražení. Pokud se s naturálním procesem spěchá nebo se s ním špatně zachází, může tato ovocná složka propůjčit kávě hnilobnou pachuť. V podstatě tato jediná třešeň začíná pomalu chátrat a díky kontrole tohoto jemného procesu pomocí pokročilé techniky a metrik nám umožňuje pít úžasně květinové a ovocné kávy.

Tato naturálně zpracovaná káva se stala základem nabídky pražírny ze Střední Ameriky. Las Lajas je přední kávová stanice na kávu v Kostarice a tato šarže přesně zdůrazňuje, proč jsou označovány za nejlepší. Tato káva je zpracovávána rodinou Chaconů v jejich stanici, která věnuje pozornost především sušení a výběru třešní. Očekávejte tóny lesních plodů a vanilkovou sladkost v celém těle s jemným tropickým ovocem.

  • Nadmořská výška: 1500 m n.m.

Příprava podle Onyx Coffee Lab:
Na filtr



Na espresso


Hodnocení

Zatím žádné hodnocení

🤩 Označte hvězdičkami, jak Vám káva chutnala, a pomůžete tak dalším s výběrem.

Diskuze

Zatím žádné otázky

Zeptejte se nás, co Vás na produktu zajímá, a my Vám rádi okamžitě odpovíme.



Limitovaná edice
Kávový adventní kalendář 2024
The Naughty Dog x Kofio
Více info

Co o Kofiu říkají kávomilové

Hezká a někdy i méně hezká slůvka

99% kávomilů doporučuje Kofio
5792 recenzí
Neměli mou požadovaný ruční mlýnek skladem, ale postavili se k tomu skvěle a vyřešili to tak, že jsem na tom ještě lépe, než bych ...
Barbora
Líšnice
Naprosto bleskové doručení do druhého dne. Už několikátý nákup, vždy spokojenost.
Kristýna
Statenice
Celkově velká spokojenost, jsem velkým fanouškem českých pražíren a domácí přípravy kávy, zde mám na jednom místě velký výběr káv ...
Anna
Praha
Ochota, laskavost a vstřícnost. Než by nechali kávu "zestárnout na polici", raději včas sníží cenu. Vynikající komunikace s e-shop...
Pavel
Kopřivnice
Mile mě překvapilo jak byl balíček krásně zabalen a blesková rychlost doručení. Kvalita byla, samozřejmě, perfektní!
Alena
Plzeň
Neuvěřitelně rychlé vyřízení. Než jsem se nadála, dárek byl doma. Velice milý, ale přesto profesionální přístup. Děkuji...
Marcela
Praha
Velmi rychle vyřízeno a dodáno i s menším dárkem, takže jsem byla mile překvapena, a teď čekám, co na to řekne ten, pro koho je to...
Simona
Únanov
Doprava do jednoho dne. Reklamace do jednoho dne. Milá obsluha. Příznivé ceny. Vstřícnost. Rychlost odezvy na podpoře.
Lukas
Pardubice