Výběrová káva Kostarika LAS LAJAS NATURAL z pražírny Onyx Coffee Lab je charakteristická tóny borůvek, papáji, vanilky a hroznů.
Mycí stanice Las Lajas se nachází v oblasti Sabanilla de Alajuela na Kostarice. Francisca a Oscar Chacon vás vítají na příjezdové cestě s obrovskými úsměvy a ochotou ukázat vám své úžasné farmy. Jejich hrdost je zřejmá, když vám ukazují každý dokonalý krok, kterým káva prochází. Všechno to začíná jejich zemědělskými postupy; Las Lajas je certifikovaná ekologická farma. Tito producenti třetí generace se zaměřují na ochranu životního prostředí při zachování nejvyšší kvality kávy. Jejich mycí stanice je dokonale čistá a dodržuje standardy zpracování, kterými jsou dobře známí; rodina Chacon byli jedni z prvních, kteří ve Střední Americe vyráběli vysoce kvalitní přírodní produkty a medy. Před sklizní v roce 2020 dokončili renovaci své mycí stanice doplněnou o pás, který převáží zrnka do přívěsu, který je přepraví do místa, kde se sušší. Ve stanici dochází k přísné separaci podle velikosti a hustoty, aby se po selektivní sklizni oddělily méně zralé a malé třešně.
Poslední krok kvality a péče se odehrává na sušících terasách a postelích. To je místo, kde věříme, že Las Lajas skutečně rozvíjí krásu své kávy. Oscar nám řekl, že se snaží zaměřit na sušení zelené kávy stejně, jako se pražírna zaměřuje na pražení tím, že věnuje velkou pozornost křivkám a datům. Stali se tak precizní ve svém zpracování, že dokázali vyrobit několik kávových nabídek pod různými přezdívkami; tato konkrétní káva je jejich Perla Negra, při níž se na vyvýšených postelích každou hodinu obrací celé třešně. Tuto kávu milujeme pro její strukturovaný a ovocný charakter, díky čemuž je všestranným skvělým příkladem skvělé naturálně zpracované středoamerické kávy.
Naturální kávy jsou krásné, když se zpracovávají správně, ale mohou být stejně hrozné, když se něco pokazí. Naturální zpracování nebo suché zpracování se týká procesu sušení a fermentace kávy uvnitř třešně. Dávno před věkem tetování, na kterém je portafilter, a domácích espresso strojů se dvěma bojlery, se káva sbírala a sušila tímto způsobem. Dodnes je to stále nejpohodlnější a ekonomicky nejšetrnější způsob zpracování kávových třešní. (Odhaduje se, že suché zpracování může spotřebovat až o 90 % méně vody než proces promytý.) Proč se tedy veškerá káva nezpracovává tímto způsobem? No, jak si káva prošla světem, byla standardizována, stejně jako všechny ostatní produkty šířené kolonialismem, ale to je úplně jiný příběh... Když k tomu přidáme boom mokrého zpracování, metoda naturálního procesu může být ošizená správně, díky jemné povaze fermentace a sušení. Co to všechno má společného s finálním šálkem? Když necháte slupku kávové třešně na zrnku během fermentace a sušení, tato ovocná složka se začne rozpadat a předávat zrnkům estery, které mají vliv na jemné a ovocné tóny, které přežijí proces pražení. Pokud se s naturálním procesem spěchá nebo se s ním špatně zachází, může tato ovocná složka propůjčit kávě hnilobnou pachuť. V podstatě tato jediná třešeň začíná pomalu chátrat a díky kontrole tohoto jemného procesu pomocí pokročilé techniky a metrik nám umožňuje pít úžasně květinové a ovocné kávy.
Tato naturálně zpracovaná káva se stala základem nabídky pražírny ze Střední Ameriky. Las Lajas je přední kávová stanice na kávu v Kostarice a tato šarže přesně zdůrazňuje, proč jsou označovány za nejlepší. Tato káva je zpracovávána rodinou Chaconů v jejich stanici, která věnuje pozornost především sušení a výběru třešní. Očekávejte tóny lesních plodů a vanilkovou sladkost v celém těle s jemným tropickým ovocem.
- Nadmořská výška: 1500 m n.m.
Příprava podle Onyx Coffee Lab:
Na filtr
Na espresso