Výběrová káva Kostarika Las Lajas z pražírny The Naughty Dog je charakteristická tóny třešní, hrušek a mléčné čokolády.
Farma Las Lajas je zasazena do podhůří sopky Poas, která se nachází mimo město Sabanilla ve střední Kostarice. Název Las Lajas pochází ze španělské verze arabského slova označující kamenné artefakty vytvořené domorodými obyvateli, které byly nalezeny na původním místě, kde nyní farma stojí. Celkem jde o 38 hektarů půdy rozdělené na několik pozemků, na kterých se pěstují různé stínové druhy stromů a vytváří tak jedinečné mikroklima. Kromě toho různé šarže zpracovávají odlišnými metodami - některé suchou, jiné medovou nebo promytou metodou. Las Lajasova zemědělská rozmanitost umožňuje farmě vytvářet několik odlišných produktů s různými vlastnostmi v uzavřené oblasti. Las Lajas byla jednou z prvních farem produkujících organickou kávu a zůstává jednou z mála certifikovaných ekologických farem v Kostarice.
Celý proces zpracování kávy probíhá tak, že se zralé kávové třešně ručně posbírají z kávovníků a jsou přepraveny do centrální stanice. Zde se pomocí mechanického stroje odstraní svrchní část třešně - slupka a část dužiny. Vnitřní zrníčko kávy zůstává obaleno tenkou vrstvou lepivé, sladké dužiny a takto se zrna nechávají na speciálních postelích nebo betonových terasách. Probíhá proces fermentace neboli kvašení, během kterého je třeba zrna často obracet a pečlivě a pravidelně kontrolovat, aby nezačala plesnivět. Právě během fermentace pektinů a cukrů v dužině získávají zrna jedinečné a chuťově velmi zajímavé vlastnosti. Během tohoto stádia se může zrno průměrné kvality proměnit v kávu nadstandardní chuti. Poté, co zrna dosáhnou požadované vlhkosti, se ještě pomocí mechanického stroje odstraní zbytky dužiny a zrna jsou připravena na svou další cestu.
- Farma: Las Lajas
- Nadmořská výška: 1.500 m.n.m.
- Sklízeň: 2022