Představte si slunečný den strávený na chatě v těsné blízkosti rozkvetlé louky. V hrnku po babičce čerstvý šálek kávy, která vás už při prvním doušku jemně obejme chutí heřmánku. Z ničeho nic vás překvapí svěží tón citronových bonbónků, jako by se snad přímo do kávy vlil sluneční paprsek. A na závěr sladká tečka – karamelový fondán, který vám dodá hřejivý pocit útulnosti, podobný sezení u krbu v deštivý letní podvečer. Zní to jako sen? Nemusí, právě taková je totiž Kostarika LAS LOMAS od pražírny The naughty dog.
Farma Las Lomas se nachází v srdci zelených kopců Kostariky, kde se kávovníky pěstují s láskou a pečlivostí. Díky unikátnímu mikroklimatu a úrodné půdě se zde rodí káva s výjimečnými chuťovými vlastnostmi. Las Lomas je rodinný podnik, kde se tradice snoubí s inovacemi, a každá sklizeň je oslavou bohatství místní přírody.
Při honey procesu zůstává na kávových zrnech během zbavování slupek určité množství slizu a dužiny. Tento povlak zůstává na zrnu během fermentace a sušení, čímž přispívá k množství cukrů absorbovaných zrnem a ovlivňuje chuťové tóny výsledného šálku. Množství zbývajícího slizu určuje typ honey procesu - white, yellow, red nebo black ve vzestupném pořadí podle koncentrace slizu. Při správném zpracování mohou kávy získat poměrně hodně sladkosti a chuti a zároveň zůstat čisté. Při práci s kavámi zpracovanými honey metodou se často upřednostňují vyvýšené sušící lůžka (někdy označovaná jako africká sušící lůžka), protože umožňují dodatečné proudění vzduchu. Vzduch zajišťuje rovnoměrné sušení zrn a snižuje výskyt plísní a bakterií. Na druhou stranu jsou někteří pěstitelé zvyklí používat sušení na terase vystavené slunci, které vyžaduje pravidelné shrabování zrn, aby se zabránilo vzniku plísní.
- Nadmořská výška: 1200-1900 m n. m.
- Sklizeň: březen 2024
- Farma: Cerro San Luis Micromill