Experiment v sudu, teda v šálku. Příchází totiž zrnka z Kostariky, které českobudějovická pražírna Kmen nechala odpočinout v sudech od meruňkovice. Káva byla před tímto krokem zpracována metodou honey a v šálku můžete čekat spoustu meruněk doplněné o oblíbenou margotku a vanilkovou colu. Tak cink, cink!
První kávové procesy na farmě jsou datované k roku 2012, kdy Marvin na farmu pořídil první malý depulper a postavil několik afrických postelí, kde byla veškerá káva 100% sušena na slunci. První jednodruhové odrůdy, se kterými se Marvin setkal, byly Caturra a Millennium. Název farmy "Reina Elizabeth" je na počest předchozí majitelky farmy Elisy Alfaro Hidalgo (1928-2016), která byla Marvinovou matkou. Doña Eliza měla ty nejúžasnější modré oči a ve městě San Luis místní říkali, že takové oči může mít jen královna, proto přezdívka "Reina Elizabeth". Kromě modrých očí byla také laskavá jako královna.
Metoda zpracování kávy "honey" je tradiční a v současné době velmi oblíbenou technikou, která se stala populární zejména ve Střední a Jižní Americe. Název „honey“ (v češtině med) odkazuje na lepkavou texturu kávových třešní během procesu sušení a nikoliv na chuť medu, jak by mohl název napovídat. Kávová zrna jsou po sběru a fermentaci následně rozprostřena na sušících lůžkách nebo plochách, kde se nechají sušit na slunci. Během sušení je důležité pravidelně zrna obracet, aby bylo sušení rovnoměrné a předcházelo se tak plísním či zkvašení. Honey metoda má několik výhod. Jedním z nich je možnost vytvořit bohatší a komplexnější chuťový profil v porovnání s jinými metodami zpracování. Zrna často získávají více těla a sladší charakter díky zbytkům slizu, který zůstává na zrnu během sušení. A pak přišel Kmen a naložil zrnka do sudu po meruňkovici.
Doporučený recept na V60:
- IN 17 g
- OUT 250 g
- konec 2 min 10 s
- voda 95°C
- mletí na Comandante 24 kliků