Ještě před sezónou jahod nám pražírna Kmen upražila a přinesla naturálně zpracovaná zrnka z Kostariky, a nabízí nám tak osvěžující filtr evokující jahodový džus tekoucí po krémovém těle, jakoby z vanilkového krému, a na závěr dochuť žlutého melounu.
Rodinný podník pod vedením vizionářky Doñy Mayry v Sabta Naría de Dota v Kostarice se těší velké popularitě a uznání, jehož nabil neutuchající kvalitou i za nelehkého období globální krize. Onu kvalitu doteď pohání vášeň pro kvalitní kávu a touha zprostředkovat mimořádný zážitek kávomilům po celém světě. Nedbají ovšem jen na svá zrnka, nýbrž i na férové praktiky na domácích i mezinárodních kávových trzích, a samozřejmě i na udržitelnost vlastní produkce. Ta je reflektována v jejich zemědělškých metodikách.
Jejich farma se rozléhá z 90 % na chráněné oblasti, jejíž prameny jsou zároveň jedním ze zdrojů vody tamnější komunity.
Rodinné zájmy nejsou omezeny pouze na kávu, a v rámci biodiverzity na jejich farmě se věnují pěstitelství i dalších potravin, jakými jsou například citrusové plody, banány nebo druhy kořenové a listové zeleniny.
Třešně v tomto případě pochází z nadmořské výšky ideální pro růst kávovníků, a to sice kolem 2000 m n. m., kdy kávovníky rostou a bují dostatečně dlouho, aby byla zrna připravena ke sklizni v ideální okamžik, kdy jsou třešně v tom nejlepším stádiu. Po sklizni byla zrna zpracována naturální metodou. Zrnka jsou ručně posbírána, ještě v třešni umístěna na sušící postele a ponechána ve společnosti slunečních paprsků na dobu tří až šesti týdnů. Sušení může ovšem probíhat i v halách pomocí horkého vzduchu, zejména v oblastech s vyšší vlhkostí vzduchu. Po sušení a fermentaci na sluníčku a následnému odpočinku v silech jsou zrnka zbavena plodu a pergamenu, sklizeň je očištěna od defektních kousků a pak už máme zrna připravena na cestu do pražíren a šálků po celém světě.
Naturální metoda je náročná a při nesprávném postupu může zapříčinit nedobrou kávu, je-li ovšem káva zpracována pečlivě, dokáže vykouzlit šálek s plným a šťavnatým tělem.
Nadmořská výška: 1800 - 2100 m n. m.