Medově sladká výběrovka Kostarika MONTERO FAMILY ze švédské pražírny Morgon Coffee Roasters pražená na espresso je ideální kávou na celodenní popíjení. Její krémové tělo doplňující tóny kokosu, čerstvých broskví a čokolády vykouzlí úsměv na tváři i v ten nejzamračenější den. Kávová zrnka pocházejí z farmy vizionářské rodiny Montero, která se kromě pěstování stará o rozšíření povědomí o výběrové kávě ve svém okolí. Svou pověstí dnes patří mezi nejoblíbenější farmy v zemi.
Náš vztah s Carlosem a jeho rodinou začal v roce 2016, kdy Christian navštívil Tarrazu. Monterovi se zabývají výrobou kávy již po tři generace. První byl dědeček Eli, po něm jeho syn Carlos a vnuk Jacob. V průběhu let jsme jejich farmu La Pastora navštívili několikrát a kromě nádherné kávy vyniká nadšením, přátelskostí a vřelostí rodiny. V Tarrazu jde Carlosovi a jeho rodině především o komunitu. Mnoho okolních producentů je považuje za vizionáře a vůdce hnutí za výběrovou kávu v Tarrazu a hledají u nich inspiraci a rady, které jim Carlos vždy rád poskytne. Měli jsme dokonce to potěšení Carlose hostit, když nás navštívil v Göteborgu. Měli jsme tak tu čest oplatit jeho rodině část pohostinnosti a také strávit spolu týden a ukázat mu naši část kávového řetězce.
Třešně zpracované metodou honey začínají v procesu stejně jako u metody promyté. Po sklizni producenti vyloupali kávové třešně na speciální loupačce úplně bez vody, aby se nevymylo ani trochu cukru a káva zůstala co nejsladší. Stroj lze nastavit tak, aby za sebou nechal různá množství dužiny (slizu), což procesu dodá název - podle toho, kolik slizu na kávě ulpí se následně medová metoda dále dělí např. na white, red, black honey atd. Zelená káva se slizem se nechá uschnout na slunci, kde je nadále kontrolována, aby bylo dosaženo správné míry vlhkosti. Jak napovídá název zpracování, ve výsledné kávě můžeme cítit medovou sladkost.
- Nadmořská výška: 1.650 m n. m.
- Sklizeň: březen 2021
- Farma: La Pastora